Håll dig uppdaterad med vårt kostnadsfria nyhetsbrev

Varje vecka får du en sammanfattning av de senaste nyheterna direkt till din inkorg.

Registrera dig

Telia testar livestreamingtjänst för drönare

Digitalisering En tjänst för att enklare hålla koll på svårtillgängliga platser. Nu har Ericsson och Telia utvecklat en videostreaminglösning som ska hjälpa till att effektivisera inspektioner och arbetsflöden.

Telia testar livestreamingtjänst för drönare

Den första tjänsten i Sverige som gör det möjligt att multistreama video säkert till flera personer. Så beskriver Ericsson One och Telia sin nya lösning där live-video från en drönare kan stramas till datorer, surfplattor och smartphones.
Tjänsten, som fortfarande är i en testfas, använder sig av Telias mobilnät och är krypterad hela vägen mellan drönare och slutanvändare.

Ett användningsområde är att låta drönare stå för inspektioner vid svårtillgängliga platser. Då kan sändningen följas live av exempelvis tekniker, experter och utredare. Det innebär att åskådarna snabbt får en överblick och kan se om några åtgärder behövs tas.

I verkligheten ser man att den här typen av tjänster kan leda till att beslutsfattningen går snabbare. Tydliga exempel är att tågtrafik kan komma igång snabbare efter en olycka eller ström kopplas på i elnätet efter en storm. Detta utan att man behöver skicka ut personal i fält.

– Drönarutvecklingen har gått från att vara en kul hobby och snygga mäklarfoton till att skapa nytta för människor, företag och samhället i stort och det finns en stor efterfrågan för den här typen av säkra och robusta tjänster. Med 5g öppnar sig ytterligare tillämpningsområden med framtidens drönare där frakt, transport och resor på sikt blir helt automatiserade vilket sparar både tid, pengar och miljöpåverkan, säger Jan Pettersson som leder drönarprojektet på Telia.

Drar igång kundprogram i februari

Rent tekniskt fungerar tjänsten med existerande drönare. Detta genom att koppla en handkontroll till en mobil router och ladda ner en app. Alltså behövs ingen ytterligare hårdvara än så.

Dock är det som sagt ännu bara testverksamhet som pågår. I början av februari räknar man med att inleda ett utvecklingsprogram tillsammans med ett antal tänkta kunder.

I pilotprojektet har Vattenfall ingått och de ser en betydande potential att kunna använda tjänsten på flera olika ställen i verksamheten. I det kundprogram som drar igång om någon vecka så ingår utöver Vattenfall även Eon, Peab, Veidekke samt Vinnova-projektet Edit 3.0.

Kontoret

Samarbete

Whitepaper

Kontaktcenter

Karriär

Telekom idag

Telekom idag Premium

- för dig som behöver full koll på framtidens kommunikation.
Just nu begränsat erbjudande!

Gratis nyhetsbrev!

De viktigaste nyheterna direkt i mejlen. Helt kostnadsfritt!
Skickar begäran
Jag godkänner att Telekomidag sparar mina uppgifter