Telia tvingas böta 35 miljoner

En mer än tio år gammal surdeg från bredbandens barndom har äntligen fått sitt slut i Marknadsdomstolen. Resultatet är att Teliasonera tvingas betala 35 miljoner kronor i konkurrensskadeavgift. Men slutnotan kan bli avsevärt högre för operatören.

Redan 2004 hävdade Konkurrensverket att Telia under åren 2000 till 2003 utnyttjade sin dominerande ställning genom att sälja adsl-abonnemang billigare till slutkunder än till grossister, vilket verket hävdat missgynnade konkurrenterna. Sedan dess har ärendet valsat runt i domstolarna men idag kom så den slutliga domen i Marknadsdomstolen, vilket i den här typen av mål är högsta instans. Telia döms att böta 35 miljoner kronor i så kallad konkurrensskadeavgift. Det är avsevärt mindre än de 144 miljoner som tingsrätten i Stockholm tyckte var rimligt i sin fällande dom 2011. Men på Konkurrensverket är man ändå nöjda.

– Vi är så klart nöjda med att det efter så här många år äntligen blir en slutlig fällande dom, säger Jimmy Dominius, pressekreterare vi Konkurrensverket.

Telia riskerar jätteskadestånd

Vilka eventuella ytterligare konsekvenser som domen kommer att ha vill han en knapp timma efter utslaget inte uttala sig om.

– Det är något som våra jurister nu får analysera, säger han.

För Telia är risken dock stor att utslaget får långt större ekonomiska konsekvenser än de 35 miljonerna. Konkurrenten Tele2 har sedan flera år ett krav som lyder på nästan en miljard kronor för den skada de säger sig ha lidit. Med den fällande domen i ryggen är det ett krav som nu får mer vind i seglen.

Företrädare för varken Teliasonera eller Tele2 ha kunnat nås för en kommentar.

Senaste artiklarna

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Telekom idag

Telekom idag Premium

Nyhetstjänsten för dig som jobbar med professionell kommunikation. Nu med nya nischade nyhetsbrev för ditt intresseområde och utbildnings-tv.