Telia vägrar ge upp Turkcell

Telia väljer att åter dra Turkcells ägare Cukurova inför domstol. Telia anser att Cukurova bryter mot aktieägaravtalet mellan de stridande parterna.

Turkcells majoritetsägare Cukurova behöver pengar och upp med det ryska företagsimperiet Alfa Group om en del av den aktieposten Teliasonera anser sig ha rätt till. Det gäller 13,22 procent av aktierna, omkring hälften av den post som Teliasonera anser sig ha rätt till efter ett aktieägaravtal tidigare i år.

Därför inleder nu Telia ett nytt skiljeförfarande vid internationella handelskammarens skiljedomstol baserat, skriver operatören i ett pressmeddelande. Telia hävdar att den aviserade transaktionen mellan Cukurova och Alfa bryter mot aktieägaravtalet och menar att Cukurovas överföring av indirekta ägarintressen i Turkcell utlöser Teliasoneras förköpsrätt till aktierna i fråga.

Telia har tidigare i år dragit Cukurova inför samma domstol. I det förfarandet hävdar Telia att Cukurova brutit mot ett avtal att sälja aktierna i fråga till Teliasonera.

– Den senaste utvecklingen visar tydligt att avsikten har varit att omedelbart sälja det indirekta ägandet i Turkcell utan att respektera Teliasoneras rättigheter i aktieägaravtalet med Cukurova. Det är olyckligt att vi funnit det nödvändigt att inleda ytterligare en rättslig tvist om dessa frågor, men vi anser att det är viktigt att vi hävdar våra rättigheter och ett korrekt uppträdande i samband med internationella affärsuppgörelser, kommenterar Anders Igel, vd och koncernchef för Teliasonera.

Senaste artiklarna

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Telekom idag

Telekom idag Premium

Nyhetstjänsten för dig som jobbar med professionell kommunikation. Nu med nya nischade nyhetsbrev för ditt intresseområde och utbildnings-tv.