Telia växlar upp gsm-nätet

Teliasonera Sverige inför edge-teknik i hela gsm-nätet. Samtidigt höjs driftsäkerheten i nätet och täckningen ska ökas till 90 procent av landet.
Därför bryr sig Telia inte om att delta i auktionen av den nya 450-licensen.

Utbyggnaden av Teliasonera Sveriges gsm-nät omfattar:

• Ökad täckning från 70 till över 90 procent av landets yta.

• Införande av så kallad edge-teknik i hela gsm-nätet. Det innebär en överföringshastighet på upp till 210 kbit/s. Det är mer än fyra gånger så snabbt som dagens överföringshastighet med gprs. Hastigheten ut från telefonen blir också högre än med 3g.

• Ökad driftsäkerhet för att nätet ska klara större påfrestningar än idag.

– På det här sättet kan dagens nmt-kunder bli nöjda gsm-kunder. Mobilt internet har stora tillväxtmöjligheter förutsatt att god kapacitet finns. Internettjänster blir snart lika självklara i mobila terminaler som de idag är på datorn, säger Marie Ehrling, vd för Teliasonera Sverige.

Lämnar inte bud

Telia väljer därmed att inte lägga bud på Post- och telestyrelsens licens för digitalt 450-nät som är tänkt som ett alternativ för dagens nmt-kunder.

– Den alternativa tekniken som omfattas av den nya licensen kräver särskilda telefoner. Den tekniken fungerar heller inte tillsammans med gsm och 3g. Dessutom är möjligheterna att använda en telefon med 3g, gsm och edge utomlands betydligt större. Med edge, som vi valt, kan våra kunder använda mobilt internet oavsett vilka delar av nätet man rör sig i. Redan idag används 100 000 gsm/edge-telefoner i mobilnätet, säger Marie Ehrling.

Satsningen på det svenska gsm-nätet omfattar drygt en miljard kronor fördelat på fyra år. Vilket företag som har fått ordern är ännu oklart.

Senaste artiklarna

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Telekom idag

Telekom idag Premium

Nyhetstjänsten för dig som jobbar med professionell kommunikation. Nu med nya nischade nyhetsbrev för ditt intresseområde och utbildnings-tv.