Telia: ”Vi får mer spektrum för pengarna”

5g Telia köpte mest utrymme i den nyligen avslutade spektrumauktionen. Vi har pratat med Staffan Åkesson om auktionen, prislappen och vad det nya spektrumet ska användas till.

Telia: ”Vi får mer spektrum för pengarna”

Auktioner är spännande tillställningar. PTS spektrumauktioner är inget undantag. Tisdagen 19 september inleddes budgivningen om utrymmet i frekvensbanden på 900 MHz 2,1 GHz och 2,6 GHz. Redan på torsdagen var hela auktionen avklarad.  

Någonting är fel

Du är inloggad som prenumerant hos förlaget Pauser Media, men nånting är fel. På din profilsida ser du vilka av våra produkter som du har tillgång till. Skulle uppgifterna inte stämma på din profilsida – vänligen kontakta vår kundtjänst.
Telekom idag premium

Läs vidare – starta din prenumeration

  • Tillgång till vår digitala Premium-tjänst om professionell kommunikation.
  • Nischade nyhetsbrev för Professional och Contact Center.
  • Få tillgång till alla avsnitt i vår utbildnings-tv om Teams-telefoni, SD-Wan och Chattbotar.
  • Sex papperstidningar om året med tydligt fokus på Telekom-branschens viktigaste frågor.
Redan prenumerant?

 – Jag hade nog trott att det skulle bli ett par omgångar till men är väldigt glad över att det blev som det blev. Dels sett till vad vi fick med oss ut ur auktionen men också sett till prislappen, säger Staffan Åkesson teknikchef på Telia.

 Många analytiker hade förväntat sig att nätägarna skulle tvingas betala högre priser i årets auktion. Staffan Åkesson ser flera skäl till att det blev som det blev.

 – Vi kan konstatera att det varit en väldigt rationell marknad. Det kom inte in någon ny irrationell spelare utan det var vi tre etablerade aktörer som deltog.

”Naturligtvis väldigt positivt”

– Alla vill så klart ha mycket spektrum men det finns i botten en ganska gemensam syn på vad som är rimligt att betala. Nu kom vi in rejält under analytikernas förväntningar och det är naturligtvis väldigt positivt.

Telia köpte 2×15 MHz i 900 MHz-bandet, 2×20 MHz i 2,1 GHz-bandet och 2×30 MHz i 2,6 GHz-bandet.

–Först och främst behöver man förstå att det är här banden är helt centrala för en bra kundupplevelse.  För vår del hade vi relativt konkurrenterna en ganska svag position i de här banden tidigare. Som ett resultat av auktionen har vi nu i stället en väldigt stark position och det är vi så klart väldigt glada över.

 För Telia landar slutsumman på 1,55 miljarder, Net4Mobility betalade 1,48 miljarder och Tre betalade 1,2 miljarder kronor.

 – Vi betalar mindre än konkurrenterna per Mhz och får alltså mer spektrum för pengarna. Det är vi så klart väldigt nöjda med.

 Mycket utrymme i 900 MHz-bandet var en tydlig prioritering från Telias sida.

 – Det var exceptionellt viktigt för oss att stärka vår position där. Det är ett helt centralt frekvensband för att förbättra kundupplevelsen både i stadsmiljö och på landsbygden.

 Hur då?

 – I miljöer som inte är urbana är det väldigt viktigt för att få till bra yttäckning. I stadsmiljön är genomträngningskraften i 900 MHz-bandet väldigt användbar för att komma in i byggnader, ner i källare och igenom komplicerade konstruktioner.

 Spektrumet i 2,1 och 2,6 GHz-bandet har i stället helt andra förtjänster.

– De, tillsammans med 1,8 och 3,5 GHz är helt centrala för att få till bra kapacitet i tätbefolkade områden och för att kunna leverera en bra 5g-uppelevelse där många människor bor och rör sig. Dels i städer, dels längst med vägar och järnvägar.

Förberedelserna är i gång

 De nya tillstånden träder i kraft 1 januari 2026 men redan nu är förberedelserna för själva implementeringen i gång.

 –Det är förstås några år kvar men redan idag bygger vi nätet med vår framtida spektrumportfölj i åtanke. All radioutrustning och så vidare är anpassad för den här spektrumportföljen. Så fort vi får tillgång till de nya banden ska vi kunna leverera en bättre kundupplevelse.

 En bättre kundupplevelse för Telia handlar dels naturligtvis om bättre uppkoppling och snabbare surfhastigheter. Men det handlar också om att kunna erbjuda nya tjänster.

 – Den breda portföljen vi nu samlat på oss gör att vi kan bli ännu mer flexibla och kan erbjuda våra kunder större och bättre verktyg. Vi kommer exempelvis kunna leverera dedikerade bitar av nätet, så kallades slices, till företag och organisationer som är i behov av det.

Senaste artiklarna

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Telekom idag

Telekom idag Premium

Nyhetstjänsten för dig som jobbar med professionell kommunikation. Nu med nya nischade nyhetsbrev för ditt intresseområde och utbildnings-tv.