Håll dig uppdaterad med vårt kostnadsfria nyhetsbrev

Varje vecka får du en sammanfattning av de senaste nyheterna direkt till din inkorg.

Registrera dig

Telia: ”Vi har stora kundgrupper med 5g-redo abonnemang”

Mobilnät Utöver Stockholm bygger Telia nu 5g i ytterligare tolv städer, Här berättar Staffan Åkesson, teknisk chef, var operatören befinner sig – och vad som utgör de stora bromsklossarna.

Telia: ”Vi har stora kundgrupper med 5g-redo abonnemang”

Telia har redan tusentals kunder med 5g-redo abonnemang och för många handlar tillgängligheten nu om terminalerna. Det berättar Staffan Åkesson, teknisk chef hos operatören. Här delar han med sig om var Telia befinner sig i 5g-utrullningen.

Någonting är fel

Du är inloggad som prenumerant hos förlaget Pauser Media, men nånting är fel. På din profilsida ser du vilka av våra produkter som du har tillgång till. Skulle uppgifterna inte stämma på din profilsida – vänligen kontakta vår kundtjänst.
Telekom idag premium

Läs vidare – starta din prenumeration

  • Total tillgång till alla guider och tester
  • Premiumnyheter med de senaste trenderna
  • Fullt fokus på att du ska göra rätt kommunikationsval
  • Tryckt magasin med sex nummer om året
Redan prenumerant?

Var står ni i utbyggnaden?

– Vi lanserade ju 5g i Stockholm i maj och har sedan dess i stort sett byggt klart den första fasen. Utöver Stockholm bygger vi just nu 5g i ytterligare tolv städer, bland annat i Göteborg och Malmö, med planerad lansering under 2020.

Vad är nästa delmål nu?

– Förutom pågående nätutbyggnad är spektrumauktionen som börjar den 10 november höstens viktigaste händelse i 5g-resan. Innan auktionen drar igång sker en förhandsprövning där alla som har anmält intresse att vara med i auktionen ska godkännas av PTS, SÄPO och Försvarsmakten. Säkerhet är en viktig aspekt i samband med 5g och det är bra att myndigheterna ställer tydliga krav. Men säkerhet är en bred fråga och myndigheternas krav borde därför inte kopplas till auktionen för ett specifikt frekvensband utan vara generella krav på oss operatörer. Men vi är ok med processen.

Hur många kunder har ni fått in sedan ni slog på 5g-nätet?

– Med 5g kör vi stora abonnemangsformer både privat och på företagssidan, så alla som har en 5g-mobil kan också få 5g. Vi har stora kundgrupper med 5g-redo abonnemang och det rör sig om tusentals kunder. För många användare handlar det om det antal 5g-terminaler som finns.

Hur viktig är höstens auktion för er 5g-satsning?

– Hösten auktion är väldigt viktig för alla som vill vara med på 5g-resan. 5g kommer att byggas på flera olika frekvensband beroende på vilken miljö och tillämpning som avses. I höstens auktion kommer PTS att fördela de viktiga frekvenserna på 3,5 GHz och 2,3 GHz banden som är centrala för 5g.

Vilka är de stora hindren/vad bromsar utbyggnaden?

– Det stora hindret för 5g i Sverige har varit att vi inte har haft tillgång till spektrum. Den processen har försenats och därför ligger vi efter jämfört med flera länder i vår närhet – och därför är det viktigt att auktionen kommer till stånd enligt nuvarande tidplan. När tillståndsprocessen är klar så är det relativt enkelt att komma vidare, för vi bygger 5g på existerande ”site footprint”. Att vi exempelvis kan använda de master vi har, utan komplicerade tillståndsprocesser och bygglov, hjälper oss ganska mycket sett till tid och kostnad.

Hur har covid-19 påverkat ert 5g-arbete?

– Under våren har det omfattande hemma-arbetet och sommarens ”hemester” drivit en stark trafikökning i våra nät. Det har därmed blivit viktigare än någonsin att nätet fungerar och att vi har bra täckning och kapaciteten.

Hur har pandemin påverkat er strategi?

– Den här erfarenheten har stärkt vår tro att bästa nät är viktigt för Telia och att det finns anledning för oss att snabba på utvecklingen av 5g. En drivkraft för att bygga 5g är att öka kapaciteten i nätet. Ytterligare en insikt är att hela vår bransch har fungerat i stort sett normalt trots de utmaningar covid innebär. Trots mycket trafik har vårt nät varit robust.

Kontoret

Samarbete

Whitepaper

Kontaktcenter

Karriär

Telekom idag

Telekom idag Premium

- för dig som behöver full koll på framtidens kommunikation.
Just nu begränsat erbjudande!

Gratis nyhetsbrev!

De viktigaste nyheterna direkt i mejlen. Helt kostnadsfritt!
Skickar begäran
Jag godkänner att Telekomidag sparar mina uppgifter