Enligt Telia har man hittills i år förhindrat att 27 miljoner bluffsamtal och två miljoner bluff-sms når företagets kunder, något som möjliggjorts tack vare olika filterfunktioner i nätverken.
Telia: ”Vi kommer stoppa 33 miljoner bluffsamtal 2023”
säkerhet Operatören har hittills stoppat två miljoner bluff-sms och 27 miljoner bluffsamtal i år och varnar för att ai-teknik kan leda till mer sofistikerade bedrägerier.
Någonting är fel
Läs vidare – starta din prenumeration
- Tillgång till vår digitala Premium-tjänst om professionell kommunikation.
- Nischade nyhetsbrev för Professional och Contact Center.
- Få tillgång till alla avsnitt i vår utbildnings-tv om Teams-telefoni, SD-Wan och Chattbotar.
- Sex papperstidningar om året med tydligt fokus på Telekom-branschens viktigaste frågor.
Om trenden håller i sig är prognosen att man kommer att ha blockerat totalt 33 miljoner bluffsamtal när året når sitt slut. Enligt operatören fortsätter telefonsamtal att vara en metod som många bedragare använder sig av.
– Bedrägerier är ett stort samhällsproblem som påverkar oss alla och de kommer i många olika former. Försöken kan börja i telefonen och sluta på nätet eller vice versa, och det är många gånger otroligt avancerade försök, där de kriminella tar tid på sig att vinna ditt förtroende.
– Så även om våra tekniska lösningar framgångsrikt stoppar många försök så räcker inte det., Allmänheten behöver också vara vaksamma och agera mer säkert, säger Simon Binder, säkerhetsexpert på Telia Cygate.
Oktober var EU:s så kallade informationssäkerhetsmånad, och Simon Binder tipsade i samband med detta privatpersoner så väl som företagare om hur man kan skydda sig mot bedragare:
- Var uppmärksam och källkritisk. Var uppmärksam när du får oväntade samtal och lämna aldrig ut inloggningsuppgifter av olika slag via sms, e-post eller telefon.
- Klicka inte på okända länkar i sms- eller e-postmeddelanden. Granska avsändaren och bedöm äktheten eller undersök vilka avsändaradresser som olika företag använder sig av.
- Slarva inte med lösenorden. Använd gärna en lösenordshanterare för att skapa komplexa lösenord och aktivera tvåfaktorsautentisering om det ges möjlighet.
- Installera säkerhetsprogram i din dator och mobil. De kan sätta stopp för olika säkerhetshot och blockera skadliga webbplatser eller program.
- Polisanmäl om din identitet kapas och se att till att spärra id-kort och körkort.