Telia vill göra mobilen till plånbok

Telia bjuder in konkurrerande operatörer för att påskynda utvecklingen av en branschgemensam standard för så kallade mikrobetalningar via mobilen.

Med en operatörsgemensam mobil betalningslösning finns en stor potential för svensk handel och företag att ytterligare effektivisera egen verksamhet samt minska distributionskostnader, menar Telia.

– Det finns en stor potential i en branschgemensam standard som gör det enklare för både företagare och konsument att tryggt använda mikrobetalningar i mobilen, säger Erik Hallberg, chef för Mobilitetstjänster på TeliaSonera i Sverige.

Som befintligt exempel anges den operatörsgemensamma betalningslösningen för köp och betalning av bussbiljetter via sms hos SL, Västtrafik och Skånetrafiken, något man nu alltså vill expandera ytterligare.

Telia deltar även i ett projekt kring bank-id i mobilen, e-legitimation i mobilen, som nu testas tillsammans med Telenor, Swedbank och Finansiell ID-Teknik. Med hjälp av bank-id-lösningen kan mobiltelefonen ersätta de olika dosor, skrapkoder och lösenord som krävs för att uträtta ärenden elektroniskt idag, säger Telia.

Senaste artiklarna

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Telekom idag

Telekom idag Premium

Nyhetstjänsten för dig som jobbar med professionell kommunikation. Nu med nya nischade nyhetsbrev för ditt intresseområde och utbildnings-tv.