Håll dig uppdaterad med vårt kostnadsfria nyhetsbrev

Varje vecka får du en sammanfattning av de senaste nyheterna direkt till din inkorg.

Registrera dig

Telia vinner täcknings-kartläggning

Mobilnät Undersökningen Mobile Benchmark har i många år kartlagt svenska mobilnät. I år är Telia tillbaka på toppen efter Tele2:s seger i fjol. I botten ökar Tre rejält från fjolårets undersökning.

Telia vinner täcknings-kartläggning

– Umlauts mätningar är en mycket viktig kvalitetsstämpel då den är helt oberoende och tar hänsyn till kundupplevelsen, oavsett om man pratar, surfar eller använder appar. Nu investerar vi ytterligare miljarder i mobilnätet för att vara redo för framtidens uppkopplade liv, säger Anders Olsson, vd Telia Sverige i ett uttalande.

Någonting är fel

Du är inloggad som prenumerant hos förlaget Pauser Media, men nånting är fel. På din profilsida ser du vilka av våra produkter som du har tillgång till. Skulle uppgifterna inte stämma på din profilsida – vänligen kontakta vår kundtjänst.
Telekom idag premium

Läs vidare – starta din prenumeration

  • Total tillgång till alla guider och tester
  • Premiumnyheter med de senaste trenderna
  • Fullt fokus på att du ska göra rätt kommunikationsval
  • Tryckt magasin med sex nummer om året
Redan prenumerant?

Umlaut hette tidigare P3 och har gjort oberoende kvalitetstester av mobilnät runt om i världen i många år.

De svenska testerna utförs genom att man åker bil runt om i Sverige och testar på flera ställen från Luleå i norr till Ystad i söder. Testerna är utförda med Samsung-telefoner och har gjorts i både 4g- och 5g-nät för data och för 4g-nätet i voice. Till dessa mättal läggs också värden från så kallad ”Crowdsourced quality” som baseras på mätningar via diverse appar i svenskarnas mobiler.

Totalt kan 1000 poäng delas ut, där datakategorin värderas högst med 480 poäng. Ettan Telia skrapar ihop 939 poäng och vinner tämligen långt före Telenor på 892 och Tele2 på 889 poäng. Sist i totalen hamnar Tre med 863 poäng.

Det är i den viktiga datakategorin som testats hårt under Corona-pandemin som tävlingen avgörs. Här får nämligen Telia 448 poäng, tvåan Tre får 415 medan Telenor landar på 412 och Tele2 411.

Jämför man med resulateten från Mobile Benchwork 2019 så går Telia framåt med 33 poäng, Telenor med 13 poäng medan Tele2 backar med 25 poäng. Testets största framsteg, trots sistaplatsen, gör Tre som förbättrar sitt resultat med 35 poäng.

– Det är roligt att se att vi är den operatör som ökar mest, det visar att våra stora investeringar de senaste åren betalar sig. Den här undersökningen är dock mindre relevant för oss, då den ger oss en nackdel i mätmetoden. För egen del tittar vi mer på undersökningar som mäter nätupplevelse där kunder normalt befinner sig – det är där vi ska vara riktigt bra, säger Maria Jonsson, nätchef på Tre till Telekom idag.

Resulatet 2019

1. Tele2 914 poäng

2. Telia 906 poäng

3. Telenor 879 poäng

4. Tre 828 poäng

Här hittar du undersökningarna.

Kontoret

Samarbete

Whitepaper

Kontaktcenter

Karriär

Telekom idag

Telekom idag Premium

- för dig som behöver full koll på framtidens kommunikation.
Just nu begränsat erbjudande!