Telias störningar slog ut viktiga nummer

Telefoni [Uppdaterad] Under gårdagen hade Telia kraftiga driftstörningar som i stort sett slog ut telefonin för flera landsting, larmnummer och även Telias egna kundtjänstnummer. Vad som var orsak till problemet är inte hittat, men nu ska det gå att ringa igen.

Flera landsting drabbades av telefoniproblem under gårdagen. Det började vid ungefär 14.30 och så sent som vid sju-tiden kom telefonin åter igång. För att nämna några av de drabbade så slutade trygghetslarmen i Umeå kommun att fungera i lördags och i måndags, det uppger tidningen Folkbladet.

Huvudnumret till Landstinget i Östergötland gick inte att nås via telefon. Polisens nationella nummer 114 14 var också bland de drabbade och även 113 13, det nationella informationsnumret som ska användas vid stora kriser eller till exempel stormar låg nere.

– Tyvärr vet vi fortfarande inte vad avbrottet berodde på. Det är ett väldigt allvarligt fel som vi verkligen ska gå till botten med. Just nu har vi lyckats lokalisera problemet till en specifik plattform, men exakt vad som är fel utreder våra tekniker fortfarande, säger Marielle Ceken, pressinformatör på Telia.

Utöver de samhällsviktiga funktionerna så funkade inte heller nummerserier som inleddes med 0771, 020, 0939, 0944 och 0900. Det innebar bland annat att man på måndagen inte ens kunde ringa in till Telias egen kundtjänst för att få hjälp eller för att få veta mer, minst sagt problematiskt.

– Nej, ingen kom fram. Vi har konstaterat att vi även har problem med våra interna system och teknikerna kommer inte sluta leta förrän de hittat orsaken, säger Marielle Ceken.

Ti: Men kan ni garantera att det inte händer igen när problemet egentligen inte är löst?

– Nej, man vågar inte garantera något alls när det gäller teknik. Men jag kan lova att vi felsöker och bevakar detta dygnet runt.

Senaste artiklarna

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Telekom idag

Telekom idag Premium

Nyhetstjänsten för dig som jobbar med professionell kommunikation. Nu med nya nischade nyhetsbrev för ditt intresseområde och utbildnings-tv.