Telias köp av Tele2 riskerar stoppas

Förvärv Teliasoneras planerade köp av Tele2 i Norge håller på att blockeras. Det är Konkurransetilsynet som flaggar för ett negativt besked.

Telias köp av Tele2 riskerar stoppas

Teliasonera meddelade i juli att bolaget avser att köpa Tele2 Norge för 5,1 miljarder kronor. Nu är risken stor att förvärvet inte blir av.

– Mobilmarknaden är redan starkt koncentrerad. Vi befarar att priserna för konsumenterna kommer att bli högre och kvaliteten på tjänsterna lägre med detta förvärv. Därför varslar Konkurransetilsynet om ett möjligt stopp för fusionen, säger myndighetens direktör Christine Meyer i en kommentar om läget för processen.

Hon berättar att Teliasonera kommit med förslag på hur affären ska kunna genomföras utan att konkurrensen skadas, men att de åtgärderna inte anses vara tillräckliga.

Beslut i januari

Nu får Telia och Tele2 ett par veckor på sig att komma in med synpunkter på Konkurransetilsynets invändningar. Svaren ska vara inne den 22 december och myndigheten ska komma med ett slutligt besked den 15 januari.

– Vi och myndigheten gör olika bedömningar av vad som gagnar konkurrensen och gynnar kunderna. Nu ska vi granska beskedet noga och därefter fortsätter dialogen med Konkurransetilsynet, säger Robert Andersson, chef för region Europa hos Teliasonera.

Operatören argumenterar för att Tele2-köpet skulle ge den norska befolkningen snabbare tillgång till 4g-täckning.

Senaste artiklarna

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Telekom idag

Telekom idag Premium

Nyhetstjänsten för dig som jobbar med professionell kommunikation. Nu med nya nischade nyhetsbrev för ditt intresseområde och utbildnings-tv.