Håll dig uppdaterad med vårt kostnadsfria nyhetsbrev

Varje vecka får du en sammanfattning av de senaste nyheterna direkt till din inkorg.

Registrera dig

Telias köp ska pressa Telenor

Bransch Ett förvärv som ska stärka Telias närvaro i Norge.
Telekomjätten gjorde i somras upp med TDC om att köpa deras norska verksamhet.
Ett köp som ger stora möjligheter på marknaden.

Telias köp ska pressa Telenor

Danska TDC har varit ett rubrikernas företag 2018. Detta då MTG och de danska pensionskassorna slagits om telekomkoncernen.

Men en sak som inte kommer ingå i affären är den norska verksamheten. Detta då det under högsommarhettan blev klart att Telia köper den delen.

En viktig del i affären är GET, en ledande leverantör av fasta tjänster med totalt 518 000 hushåll och företag anslutna till sitt fibernätverk. Därtill får Telia TDC:s B2B-verksamhet vilket tillsammans med den redan befintliga företagsaffären kommer möjliggöra bättre konvergerande erbjudande.

Satsar på ledning

Genom köpet, som har ett värde av nära 23 miljarder kronor, kommer Telias ställning stärkas rejält och man satsar på att kunna utmana om en ledande position i Norge. Det kan jämföras med hur det sett ut tidigare då man varit beroende av konkurrenten Telenor och att få använda deras infrastruktur.

– Vi är väldigt nöjda med att kunna presentera överenskommelsen att förvärva TDC:s verksamhet i Norge. Vi skapar en ledande konvergent operatör för både konsumenter och företag i Norge som på allvar kan konkurrera på marknaden med ett flertal attraktiva och nya produkter och tjänster, säger Johan Dennelind, vd och koncernchef för Telia Company.

Förvärvet uppskattas leda till vissa kostnader för integration under de första två åren. Men effektivitetsvinster och förväntade synergier kommer väga upp det här med råge.

– Vi har genomfört en rad lyckade förvärv i Norge och jag är helt övertygad om att den här transaktionen inte är ett undantag, säger Johan Dennerlind.

Affären är undertecknad och under hösten ska relevanta myndigheter pröva förvärvet.

Kontoret

Samarbete

Whitepaper

Kontaktcenter

Karriär

Telekom idag

Telekom idag Premium

- för dig som behöver full koll på framtidens kommunikation.
Just nu begränsat erbjudande!

Gratis nyhetsbrev!

De viktigaste nyheterna direkt i mejlen. Helt kostnadsfritt!
Skickar begäran
Jag godkänner att Telekomidag sparar mina uppgifter