Telias modernisering – hälften av alla gamla telestolpar har fällts

Telenät Ett slående exempel på teknikskifte. Nu meddelar Telia att de fällt 1,3 miljoner gamla telestolpar i och med sin nätmodernisering. Därtill har 160 000 km teleledning samlats in.

Telias modernisering – hälften av alla gamla telestolpar har fällts

I ett sekel är det kopparnätet som kopplat ihop människor i Sverige, men nu går den tiden mot sitt slut. Modern teknik gör det gamla nätet obsolet och i takt med att allt fler går över till fiber samt mobil teknik – är det nedrustning av kopparn som gäller.

Förvisso började nedmonteringen redan 2014, men nu meddelar Telia att man fällt över hälften av alla telestolparna samt att 160 000 km ledning, alltså tillräckligt för att linda fyra varv runt jorden, plockats ned.
– Vi tar ned stolparna i allt högre takt och det hänger ihop med att de på sina håll är 70–80 år gamla och att allt fler av våra kunder byter upp sig till moderna lösningar. Nu har vi färre ledningar för kvittrande småfåglar att sitta på, men fler kunder med en bättre uppkopplad vardag. Vi fortsätter också storsatsa på mobilnätet, där 4G-kapaciteten fördubblas över landet och 5G fortsätter att rullas ut. Just nu är vi uppe i 48 tätorter, säger Staffan Åkesson, Nätchef på Telia.

Det som samlas in återvinns eller destrueras om det inte är tillräckligt bra skick. När den sista stolpen faller återstår att se, men det går snabbt nu. Bara sedan i fjol har 220 000 stolpar och 41 000 km ledning plockats ned.

Senaste artiklarna

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Telekom idag

Telekom idag Premium

Nyhetstjänsten för dig som jobbar med professionell kommunikation. Nu med nya nischade nyhetsbrev för ditt intresseområde och utbildnings-tv.