Det var för lite drygt två år sedan som Telia-chefen Allison Kirkby på ett tak i Stockholm presenterade operatörens första 5g nät. Sedan dess har det hänt mycket och numera har Telia fått ut tekniken mycket bredare.
Telias nätchef: ”Vi har fått sprida gracerna”
5g
I Telekom idags stora 5g-test presterade Telia genomgående bra, dock utan att kunna matcha konkurrenternas toppfart. Skälet är hur man valt att bygga ut sitt nät.
– Vi är en nationell operatör, så vi har spridit gracerna, säger Martin Pehrsson, på Telia

Någonting är fel
Läs vidare – starta din prenumeration
- Tillgång till vår digitala Premium-tjänst om professionell kommunikation.
- Nischade nyhetsbrev för Professional och Contact Center.
- Få tillgång till alla avsnitt i vår utbildnings-tv om Teams-telefoni, SD-Wan och Chattbotar.
- Sex papperstidningar om året med tydligt fokus på Telekom-branschens viktigaste frågor.
När Telekom idag testade nätet i fjol var det lite upp och ned när det kom till resultat. I årets test, som du kan läsa här, är det något helt annat. Och det var enligt Telias mobilnätschef Martin Pehrsson väldigt väntat.
– Skälet till att det är bättre nu är att det i fjol var 5g som gick på 700 MHz-bandet. Vi har hunnit bygga mycket mer på 3,5 GHz-bandet vilket ger utslag, säger han.
Martin menar att när han läser resultatet från Telekom idags test tar han med sig att även om det inte levererades skyhöga 5g-hastigheter överallt – så var det inga lågvattenmärken med under 100 Mbit/s.
– Det är som det ska vara tycker jag. Vi mäter lite mer vetenskapligt när vi gör våra tester, men det här visar att vi har bra grundtäckning i nätet.
På frågan om varför det skiljer sig mot andra operatörer är Martin Pehrsson tydlig med att Telia axlar ett lite annat ansvar.
– Vi är inte en operatör som bara satsar på storstäder, utan vi finns i hela landet. Vi bygger både för stad och land och är en nationell operatör på annat sätt än exempelvis Tre. Så vi har spridit gracerna.
Täcker 50 procent av befolkningen
Mobilnätschefen säger att på grund av detta bredare anslag så täcker Telia redan i dag mer än halva Sveriges befolkning. Och allt går enligt plan för att nå sitt utbyggnadsmål.
– Vi ligger lite före när det kommer till täckning. Vi satsar på att ha täckt 90 procent av befolkningen till slutet av nästa år och till slutet av 2024 ska vi ha samma täckning på 5g som vi i dag har på 4g. Och det ser bra ut för att nå detta, och just nu är Skåne den mest uppkopplade regionen.
Just täckning är intressant, på operatörens täckningskartor var samtliga mätpunkter i områden där det utlovas ”mycket god” 5g-täckning. Men det syntes inte alltid i testet.
– Det kan bero på flera saker. Om vi tittar på en typisk storstad så har vi kanske 250 meter mellan basstationerna i snitt. Det är förvisso ganska nära. Men när vi tittar på dem kan det vara så att vissa är uppgraderade för att leverera 3,5 GHz, medan andra inte är det. Här kan det vara så att man står vid en gräns. Täckningskartor är en prediktion och det kan vara så att den inte alltid stämmer helt, säger Martin.
Täckning är som ost och skinka på en pizza
Det här är även skälet till att det fortfarande är stor skillnad mellan fri sikt till en 5g-antenn och när man går runt hörnet.
– Upplevelsen är väldigt beroende av frekvensbandet. 700-bandet har bred täckning, medan signaler på 3,5 GHz-bandet inte når så långt. Man skulle kunna se 700-täckning som tomatsåsen på en pizza. Den har man överallt. 3,5-täckningen däremot är som skinka och det är först när vi byggt ut helt som vi kan få skinka på hela pizzan.
Så när kommer vi då ha konsekvent 5g täckning med höga hastigheter?
– I dag kör vi 4g på flera band och samma sak kommer det bli med 5g. Om fyra år kör vi det på alla bands om 4g går på idag – och då blir det en mer koncis upplevelse.
Och hur ser mätningen ut 2023. Vad riktar ni in er på det kommande året?
– Mätningen kommer vara ännu bättre och du får se att vi kommit längre i vår utrullning. Redan nästa år ska vi nå 90 procent av befolkningen och året efter täcker vi 99,9 procent, säger Martin Pehrsson.