Det är ingen hemlighet att det används mycket kemiska bekämpningsmedel i det moderna jordbruket. Användningen har negativa effekter för den biologiska mångfalden. Lök är en gröda som är svår att odla utan bekämpningsmedel. Det vill Telia, Ekobot, Rise och Axis Communications ändra på. Bolagen inledde ett samarbete 2021.
I grunden handlar projektet om hur en 700 kilo tung robot, tack vare mobilnätet och nya tekniker som 5g samt spetskompetens inom videoteknik, kan användas för ogräsrensning av lökodlingar.
– Det är fantastiskt att vi nu skalar upp möjligheten för fler i Sverige att testa 5G-lök. Det är blod, svett och löktårar som ligger bakom denna innovation och det är kombinationen av våra spetskompetenser som gjort det möjligt att odla en bättre och mer hållbar lök, säger Jonas Eklind, vd för Ekobot.
5g-löken är inte bara mer hållbar. Även smaken är bättre. Åtminstone om man ska tro Gustav Leonhardt, Årets Kock 2021 och Sveriges representant i Bocuse d’Or 2024.
– Gul lök spelade en central roll när jag vann årets kock 2021, och inför det letade jag länge efter en lök som höll en högre nivå. När jag nu fått testa 5g-löken känner jag att jag hittat vad jag då letade efter. Allt är bättre – smaken, konsistensen och sammansättningen. Det är häftigt att avancerad teknik kan lyfta råvarans kvalitet så mycket, säger Gustav Leonhardt.
Anledningen till smakskillnaden är att tekniken ger 5g-lökens blast möjlighet att växa fritt och lämnas kvar längre. Det innebär i sin tur mer sol och mer näring.
”Alla förstår inte farten och säkerheten”
– Med 5g-löken vill vi exemplifiera hur nutidens teknologi kan lösa en svår utmaning på ett lite oväntat sätt. Alla förstår inte farten, stabiliteten och säkerheten som kommer med 5g, men alla förstår smak och typ alla äter lök, säger Oscar Karlsson, Head of B2C på Telia.
I dagsläget står lök och den svenska marknaden i fokus. Framåt kommer tekniken bakom 5g-löken användas på grödor som exempelvis morötter och rödbetor. Tekniken finns också redan i Nederländerna, och är på väg in i Norge och Danmark. Före 2030 kommer tekniken finnas i 9 EU-länder, Storbritannien och USA.