Telias planer för volte

4G 2016 planerar Telia att sjösätta röstsamtal i 4g-näten, volte. Den nya tekniken kommer ge möjlighet till flera nya tjänster och paketeringar tror Telia själva.

Någon gång under 2016 kommer Telia att lansera röstsamtal via 4g-nätet, volte. Idag används 4g-nätet enbart för mobilsurf, vilket gör att den som vill ringa med en 4g-telefon behöver gå över på 3g-nätet eller 2g-nätet för att kunna genomföra ett vanligt röstsamtal.

– Det är bra timing att lansera volte nu när vi håller på och bygger ut 4g-näten och satsar stort på yttäckning, säger Martin Pehrsson, ansvarig för nätutbyggnad på Telia.

Effekterna blir flera. Samtalen går snabbare att koppla fram, och när Ti tar del av Telias demonstration går det fort också. Ljudkvaliteten är dessutom mycket bra, vilket är ett av argumenten för volte. Telia har precis rullat ut hd-voice i 3g-nätet, men volte har fördelen av en högre bitrate vilket bidrar till förbättrad ljudkvalitet.

– Bättre ljudkvalitet är väldigt användbart i jobb där det krävs många telefonsamtal exempelvis, säger Martin Pehrsson.

Möjlighet till fler tjänster

Eftersom det finns möjlighet att även surfa via 4g-nätet samtidigt som du genomför ett röstsamtal ser Telia framför sig möjlighet till flera nya satsningar på kommunikationsområdet. Det kan handla om saker som chatt eller presence, eller filöverföringar. Exakt vad är dock för tidigt att säga.

– Det finns massvis av saker som skulle kunna göras här, men vi har inte bestämt exakt ännu. Vi får fundera vidare på vad det kan bli, säger Thomas Helmin, produktchef på Telia.

Förhoppningen från deras sida är också att det nu ska bli ett verkligt genombrott för videosamtal.

– Videosamtal via 3g har inte riktigt slagit så stort som många trodde. Men nu hoppas vi att det verkligen kan bli av på ett bra sätt, säger Martin Pehrsson.

Håller på releasedatum

Exakt datum för lansering är inte klart ännu. Inte heller om det sker i en stor big bang, eller över tid och på vissa nyckelplatser. Även om det blir några förändringar i prissättning för kunderna är en fråga som fortfarande står öppen. Klart är i alla fall att Telia har en lanseringsplan och redan idag demonstrerar tekniken för kunder och andra intresserade.

– Det är en uppgradering av de befintliga näten. Det är väl så mycket vi kan säga idag, säger Thomas Helmin.

Ett problem idag är att det inte finns telefoner ute på marknaden som klarar volte. Hårdvarustöd finns, men inte mjukvarustöd, och därför har Telia använt specialvarianter av telefoner från bland annat Samsung och Microsoft.

– Att näten uppgraderas först och att tillverkarna efter det följer efter är så det brukar gå till, konstaterar Martin Pehrsson, som inte oroar sig över brist på volte-telefoner i framtiden.

Senaste artiklarna

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Telekom idag

Telekom idag Premium

Nyhetstjänsten för dig som jobbar med professionell kommunikation. Nu med nya nischade nyhetsbrev för ditt intresseområde och utbildnings-tv.