Telias sip-trunk testad mot Lync 2013

sip Telias nya tjänst Nordic SIP Access är testad för att fungera tillsammans med Lync 2013 och en handfull andra växelplattformar. Nu väntar certifiering mot den senaste Lync-versionen.

Telia har precis dragit igång försäljningen av sin nordiska sip-trunk. Telekom idag har fått kompletterande information om tjänsten.

– Teliasonera är idag certifierade för Lync 2010, men inte på sip-tjänsten. Vi har kört testerna på 2013-versionen och kommer att certifiera sip-tjänsten för Lync 2013, säger Gunnar Reinholdsen, chef för företagsdelen av Telia Bredbandstjänster, utan att lämna några besked om när det ska vara klart.

Dessutom har den nya sip-tjänsten testats mot de andra plattformar som Telia i huvudsak arbetar med (se ruta till höger).

Det faktum att sip-trunken bara levereras på Telias Datanet-plattform, som är separerad från internet, gör att säkerheten kan hålla en hög nivå, menar Gunnar Reinholdsen:

– Nordic SIP Access levereras på en redundant nätplattform som produceras på två fysiskt skilda ställen i Sverige. Kunderna kan även välja att bygga in redundans i Datanet-lösningen för att öka driftsäkerheten ytterligare.

Telia trycker på kostnadsbesparingar som en viktig drivkraft bakom övergången till sip-telefoni. Hur mycket kunderna kan spara genom att skippa isdn-accesser och istället köpa sip-linjer tycker Gunnar Reinholdsen är svårt att svara på.

– Det beror så mycket på hur konfigurationen i stort ser ut. Men jag tror att de största besparingarna ligger i möjligheten att centralisera kommunikationslösningarna. Om man reducerar antalet växlar sparar man även på driftskostnaderna, utrymmet och underhållet.

Fakta

Växlar testade mot Telias sip-tjänst

Avaya Communication Server 1000E R7.5, Avaya Aura Session Manager R6.1, Avaya Session Border Controller for Enterprise R4.0.5

Lync 2013

Cisco Unified Communication Manager 8.6

MX-One Server release 5.0

Telekom idag

Telekom idag Premium

- för dig som behöver full koll på framtidens kommunikation. Nu med nya nischade nyhetsbrev för ditt intresseområde.