Telias svar: ”Vårt nät har varit igång i veckor”

5g Igång sedan länge och lagom till midsommar ska centrala Stockholm täckas. Men idag drar Telia officiellt igång sitt 5g-nät i gång.

Telias svar: ”Vårt nät har varit igång i veckor”
Foto: David Gubler, Telia

Det var en samstämmig kör av operatörer som under söndagen basunerade ut att 5g-näten är i gång. Och känslan man får är inte minst att Telia, Tele2 och Tre legat och bevakat varandra just kring detta.
Tre drog igång i Skåne, Västerås, Uppsala och Stockholm. Tele2 i de tre storstäderna och Telia går ut och säger att de kör stort på huvudstaden.

Telia säger att de innofficiellt haft sitt 5g nät rullande i ”flera veckor”, att 15 basstationer redan är klara och att ytterligare ett 60-tal ska byggas i Stockholm under juni. Detta så att alla lagom till ”Små grodorna” på midsommar ska kunna streama i 5g.
– Näten har aldrig varit viktigare i våra liv och i samhället. Med 5G-satsningen lägger vi grunden för den fortsatta digitala utveckling med fokus på innovation, hållbarhet och säkerhet. Vi är stolta över att göra lanseringen i partnerskap med Ericsson. Nu öppnar vi dörren till helt nya användarupplevelser och kan accelerera innovationen inom områden som underhållning, vård, industrin och transporter vilket både stärker Sveriges konkurrenskraft och bidrar till en tryggad välfärd, säger Allison Kirkby, Vd och koncernchef på Telia Company.

5g spelar en betydande roll

Att näten blivit en allt mer central del i våra liv, utvecklingen samt även i hur vi människor beter oss går inte att förneka. Inte minst i skenet av den pandemi som vi nu befinner oss i.
– Coronakrisen har tvingat flera länder att skjuta på utrullningen av 5G, men i Sverige lyckas vi hålla uppe utbyggnadstakten, trots det svåra läge vi befinner oss i. Krisen har visat hur viktigt det är med telekommunikationer för arbete och digitala möten, och här kommer 5G spela en betydande roll, säger digitaliseringsminister Anders Ygeman, i ett uttalande.

Stockholm är som sagt först ut och alla som rör sig i huvudstaden kommer kunna åtnjuta 5g under sommaren. Intressant är att det rör sig om ”större delen av centrala Stockholm, inklusive Norrmalm, Östermalm och Vasastan”. Det här är öppet för tolkning, men troligtvis innebär det att kungsholmsbor och söderbönor inte kommer få 5g till en början.
Utöver dessa centrala delar av huvudstaden säger Telia att det parallellt byggs i tolv andra städer, varav Göteborg och Malmö namnges.

Senaste artiklarna

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Telekom idag

Telekom idag Premium

Nyhetstjänsten för dig som jobbar med professionell kommunikation. Nu med nya nischade nyhetsbrev för ditt intresseområde och utbildnings-tv.