Telias teknikchef: ”Visar att vi ligger långt före konkurrenterna med 5g”

Mobilnät I somras presenterades en ny 5g-karta som visar nätverkskvalitet och täckning i Sverige. Av de stora operatörerna sticker Telia ut rejält. Telekom idag ringde upp för att höra hur de ser på mätningen – och hur det går i utbyggnaden.

Telias teknikchef: ”Visar att vi ligger långt före konkurrenterna med 5g”

I maj genomförde Ericsson tillsammans med crowdsource data-företaget Cellrebel en mätning av nätverkskvalitet. Studien speglar hur långt operatörerna har kommit med att utveckla framtidens infrastruktur sedan PTS höll i spektrumauktionen – där operatörerna fick köpa radiospektrum till högstbjudande.

Någonting är fel

Du är inloggad som prenumerant hos förlaget Pauser Media, men nånting är fel. På din profilsida ser du vilka av våra produkter som du har tillgång till. Skulle uppgifterna inte stämma på din profilsida – vänligen kontakta vår kundtjänst.
Telekom idag premium

Läs vidare – starta din prenumeration

  • Tillgång till vår digitala Premium-tjänst om professionell kommunikation.
  • Nischade nyhetsbrev för Professional och Contact Center.
  • Få tillgång till alla avsnitt i vår utbildnings-tv om Teams-telefoni, SD-Wan och Chattbotar.
  • Sex papperstidningar om året med tydligt fokus på Telekom-branschens viktigaste frågor.
Redan prenumerant?

Mätningen visar hur långt de olika 5g-operatörerna, Telia, Telenor, Tre och Tele 2 har kommit med sin utbyggnad. Där gröna prickar på kartan visar aktiva 5g-kunder – det vill säga var det finns täckning i verkligheten.  Och för en operatör var det rejält mycket mer grönt än hos de andra.

– Vi har byggt nät för full fart sedan januari 2021. Den aktuella mätningen visar att vi ligger långt före våra konkurrenter, som just nu befinner sig där vi var för ett år sedan, säger Staffan Åkesson, teknisk chef på Telia.

Även om 5g ännu befinner sig tidigt i tekniklivscykeln så går utvecklingen utvecklingen enligt Staffan Åkesson i en rasande takt.

– 90 procent av befolkningen ska ha tillgång till Telias 5g-nät inom ett år. Idag har vi en befolkningstäckning på 37 procent. De andra operatörerna har knappt kommit igång än.

Mätningen är användaraggregerad, vad menas med det?

– Att den är baserad på crowdsource-data. Som är hämtad från den data vår appar på telefonen samlar när vi använder olika digitala tjänster. Vi kan ta Netflix som ett exempel, de läser hela tiden av hur telefonen är uppkopplad för att användaren ska få en så bra upplevelse som möjligt. Och då mäter Netflixappen även kvaliteten i 5g-uppkopplingen.

Betyder det då att detta är 5g-täckning på riktigt?

– Ja det är aktiv 5g, inte bara påstådd.

Det finns brister i de täckningskartor som ni och de andra operatörerna har, vilket stickprover av PTS-visat, hur ser du på det?

– Det är två olika saker, den tidigare mätningen som gjordes i maj, visar var 5g faktiskt finns och används i praktiken – det är verkligheten. Täckningskartan som vi och de andra operatörerna har på våra hemsidor är baserade på teoretiska beräkningar av 5g-täckningen. Dessa är framtagna genom standardiserade modeller i branschen, så det är inget som vi har hittat på. Dem ger en så bra uppskattning som möjligt av täckningen runtom i Sverige.

Varför finns det en dissonans mellan beräkning och verklighet?

– Så är det, det finns alltid avvikelser. Det kan vara ett berg i vägen, som gör att signalerna inte kommer igenom. Eller om man befinner sig i en byggnad med tjocka väggar, då kommer inte heller signalen alltid igenom. Naturens förutsättningar gör att den här uppskattade täckning ibland skiljer sig från verkligheten.

Är det någon skillnad mellan 4g och 5g i att ta sig igenom terräng och byggnader?

– Nej, det beror inte på vilken generation tekniken har.  Det som är vilket spektrumband man skickar signaler på som har betydelse. Olika spektrumband har olika egenskaper. Det låga spektrumbandet, 700-900 mhz har en god penetrationsförmåga att ta sig in i byggnader och genom tjocka väggar. Bygger man på högt spektrumband, till exempel 1 800 och nu med 3,5 gHz genom 5g, då får man väldigt hög kapacitet men låg penetrationsförmåga. Så därför kombinerar man detta för att ge både bra penetration och hög kapacitet. Idag byggs mycket täta hus med stål-och glaskonstruktioner, där är det svårt att ta sig in oavsett spektrumband. Då är lösningen att ha en extern antenn och ta in signalen och ha en wifirouter.

Hur ser Telias spektrumportfölj ut?

– Vi vill ha bästa nät både i stad och på landsbygd. Där det på landsbygd är viktigt med låga spektrum eftersom det ger bra räckvidd på stora ytor. Medan i städer, där det är många människor på liten yta, så behöver man bygga på höga spektrum, kombinerat med låga spektrumband för att få både kapacitet och penetrationskraft för att komma in i hus.

Open Signal har också gjort en rapport här i somras, som inte var lika smickrande, kan du kommentera den?

– I den rapporten bedömde de inte täckningen korrekt. Man jämförde till exempel mobiltäckningen vid Stureplan i Stockholm med täckningen på Norrlands landsbygd –  det är två olika miljöer som inte kan jämföras. Vi har haft en dialog med dem och delat med oss av vår återkoppling. Man måste jämföra Stockholm mot Stockholm och Göteborg mot Göteborg, så att det blir en rättvis bedömning.

– De mätte och jämförde genomsnittlig hastighet i nätet utan att kolla på om det fanns någon täckning i området. Sättet de betygsatte på gav höga resultat till operatörer som till exempel bara hade en mast kring Stureplan – men ingen täckning i resten av landet – vilket gav höga resultat. Telias genomsnittliga täckning över hela landet jämfördes med en operatör som bara har en enda mast på Stureplan i centrala Stockholm.

Senaste artiklarna

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Telekom idag

Telekom idag Premium

Nyhetstjänsten för dig som jobbar med professionell kommunikation. Nu med nya nischade nyhetsbrev för ditt intresseområde och utbildnings-tv.