Teliasonera anmäls till PTS

Sydkraft anser att Teliasonera försvårar deras bredbandsutbyggnad i Skåne och har därför gjort en anmälan till PTS. Klagomålen gäller främst tillgången till telestationer i Kristianstad och Hässleholm.

Det är i samband med BAS-projektet, som ska förse alla skånska orter med fler än 200 invånare med bredband, som Sydkraft är missnöjda med Teliasoneras handlingssätt. Sydkraft har hittills nekats tillträde till telestationer i Kristianstad och Hässleholm. De har därför inte kunnat sätta upp sin adsl-utrustning och anklagar nu Teliasonera för att medvetet försvåra deras möjligheter att konkurrera på bredbandsmarknaden.

–Teliasonera har satt i system att försena leveransen samtidigt som man sätter upp egen adsl-utrusning. På så vis hinner Teliasonera alltid ut med kunderbjudanden före oss, dessutom med långa bindningstider, säger Anders Nyman, vd på Sydkraft.

Måste ge tillträde

Ove Alm, nätchef hos Teliasonera Sverige, säger till TT att problemet beror på att de inte hunnit utveckla några rutiner för uthyrning av utrustning till konkurrenter. Enligt ett beslut från PTS förra året är Teliasonera skyldiga att ge andra operatörer tillträde till sina anläggningar. I mars meddelade PTS att man kommer att utöka tillsynen över bredbandsmarknaden på grund av problem med konkurrensen.

Senaste artiklarna

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Telekom idag

Telekom idag Premium

Nyhetstjänsten för dig som jobbar med professionell kommunikation. Nu med nya nischade nyhetsbrev för ditt intresseområde och utbildnings-tv.