Teliasonera förlorade bitströmsdom

Telisonera måste erbjuda bitströmsprodukterna på samma villkor och med samma kvalitet som gäller för operatörens egna tjänster. Däremot upphäver länsrätten Post- och telestyrelsens krav på att tillhandahålla fiberlan som bitströmstjänst.

Teliasonera måste erbjuda en eller flera bitströmsprodukter med sådana egenskaper att grossistkunder in sin tur kan tillhandahålla slutkundstjänster som motsvarar Telias digital-tv, Prolane, Prolane light, Datanet och Ethernet wan, enligt en dom från länsratten i Stockholms län.

Bitströmsprodukterna ska erbjudas på samma villkor och med samma kvalitet som gäller för Teliasoneras egna tjänster. Däremot upphäver dock rätten Post- och telestyrelsens föreläggande om att tillhandahålla fiberlan som bitströmstjänst.

Dessutom får Teliasonera ytterligare fyra månader på sig att börja leverera tjänsterna, fram till och med den första februari 2009. Telenor är positivt till bitströmsdomen men inte den nya tidsplanen. Det säger bolagets chefsjurist Ola Hanson till Telekomnyheterna.

– Det är positivt att det har kommit ett beslut att tv ska ingå i bitströmsprodukten. Domen är positiv bortsett från den nya tidsplanen som gör att det kommer att ta ännu längre tid innan vi får se de här produkterna i praktiken, säger Ola Hanson.

Teliasonera har planer på att överklaga domen till kammarrätten.

Senaste artiklarna

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Telekom idag

Telekom idag Premium

Nyhetstjänsten för dig som jobbar med professionell kommunikation. Nu med nya nischade nyhetsbrev för ditt intresseområde och utbildnings-tv.