Teliasonera kommer Telefónica går

Teliasonera har gått med i Freemove, en europeisk allians mellan mobiloperatörer. Man vill utveckla den internationella roamingen och kunna göra gemensamma upphandlingar.
Samtidigt lämnar en av grundarna alliansen, spanska Telefónica Móviles.

Det är operatörerna Orange, Telecom Italia Group och T-Mobile som utgör Freemove-alliansen. Och nu ansluter sig alltså Teliasonera medan Telefónica Móviles lämnar gruppen. Vilka motiv som Telefónica har för att hoppa av samarbetet framgår inte av Teliasoneras pressmeddelande och den spanska operatören har inte gått ut med egen information om saken.

Däremot radar Teliasonera upp en rad skäl till att de går in i Freemove.

– Deltagandet i alliansen stärker Teliasoneras internationella närvaro och ger våra multinationella kunder utökad tillgång till kommunikationslösningar som de är vana att använda i sin hemmiljö, säger Terje Christoffersen, marknadsansvarig för produkter och tjänster på Teliasonera.

I praktiken handlar det om kunderna ska kunna komma åt välkända funktioner som röstbrevlåda, kundservice och direktuppringning även utanför hemlandet. Vad Freemove tänker göra för att sänka de höga kostnaderna för internationella mobilsamtal ger man inget besked om.

Sammantaget omfattar medlemmarna i Freemove-alliansen nu 26 marknader och når över 230 miljoner kunder i Europa. Alliansen bildades 2003 med målet att ta bort komplexiteten inom internationell mobiltelefoni.

Senaste artiklarna

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Telekom idag

Telekom idag Premium

Nyhetstjänsten för dig som jobbar med professionell kommunikation. Nu med nya nischade nyhetsbrev för ditt intresseområde och utbildnings-tv.