Teliasonera öppnar 3g-nät i Norge

Mobiloperatören Netcom, helägt dotterbolag till Teliasonera, startar sitt umts-nät imorgon. Men inte förrän i juni öppnas nätet för mobiltelefoner.

Netcoms första 3g-tjänst är mobilt bredband. Företaget lanserar Netcom Connect, som är ett instickskort till bärbara datorer som ger tillgång till internet med bredbandshastighet. Nedladdningshastigheten kan upplevas som fem till sex gånger snabbare än isdn eller tio gånger snabbare än dagens mobilhastigheter, enligt ett pressmeddelande från Teliasonera.

I enlighet med siffror från Statistiska Centralbyrån i Norge är det idag över 500 000 norrmän som bara utnyttjar isdn när de ska surfa eller sända e-post. I tillägg är det runt 600 000 personer som har tillgång till internet via modem.

Priset för att surfa i Netcoms nät är 499 norska kronor per månad inklusive moms. Från den 1 mars i år blir det också en reduktion av Netcoms standardpriser för data. Då blir det lika pris för alla Netcoms kunder, oavsett om de har abonnemang eller kontantkort. Det nya priset är 20 norska kronor per MB, vilket gäller för all datatrafik: gprs, edge och umts.

Mest omfattande i landet

Över 240 samhällen och platser får umts-täckning vid öppningen av nätet. Det betyder att runt 3,5 miljoner norrmän får tillgång till umts. Enligt Teliasonera är nätet det mest omfattande 3g-nätet i Norge.

Netcom är också i full gång med att bygga ut edge, en teknologi som innebär en datahastighet som är två till tre gånger snabbare jämfört med isdn. Utbyggnaden betyder att 4,3 miljoner norrmän, eller hela 95 procent av befolkningen, får ett erbjudande om mobilt bredband under år 2006.

Den 1 juni i år öppnas umts-nätet för mobiltelefoner.

Senaste artiklarna

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Telekom idag

Telekom idag Premium

Nyhetstjänsten för dig som jobbar med professionell kommunikation. Nu med nya nischade nyhetsbrev för ditt intresseområde och utbildnings-tv.