Teliasonera svävar i Microsoftmolnet

Teliasonera har slutit avtal med Micsosoft om molntjänster. Till en början handlar det om Exchange online och Sharepoint online som sedan kan byggas på med röst och video.

Teliasonera svävar
i Microsoftmolnet

Primärt är det företagstjänster som riktar sig mot stora och små företag. Sharepoint online är en samarbetsplatform där anställda kan dela information och arbeta tillsammans, Exchange online är epost-, kalender- och kontakttjänster.

Kent Jonsson, marknadschef bredband på Teliasonera, tror det kan vara intressant för företag eftersom de slipper bygga intelligens och kompetens kring teknik. Men han tror inte att överföringen av kompetensen till molnet urlakar företagen.

– Det är ett strategiskt val för företag. Många väljer att värdera vad som är och inte är kärnkompetens. I många firmor är inte det här kärnkompetens. Om man inte ser det som kärnkompetens kan det vara ett alternativ.

Förtroende viktigt

Kent Jonsson berättar att de flesta kunderna känner till molnet, men att det finns tveksamhet på om man vågar lägga ut det på extern part som tidigare funnits som egen hård och mjukvara. Han tycker det är viktigt att skapa förtroende så att företag törs lägga tjänsterna på dem.

– Det blir kritiskt när man bygger upp det från något som redan är beprövat. Det är få företag som tjänar på att ha egen hård och mjukvara, men det är en tröskel att komma över och kärnan är att man vågar lita på det. Förtroendefrågan är nyckeln, speciellt när man bygger upp något nytt.

Tar hand om driften

Kent Jonsson tror på molntjänsterna eftersom företag inte behöver några långa investeringar.

– Vi skapar skalfördelar och lösningen är framtidssäker. Vi tar hand om uppgraderingar av hård och mjukvaran och alla drift. Jag tror det är ett viktigt område som kommer växa mycket framöver. Epost- och kalendertjänsterna kommer att kunna byggas på med röst och video.

Läs mer i artikeln: Kopelman om Telia: ”OCS nästa steg”

Senaste artiklarna

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Telekom idag

Telekom idag Premium

Nyhetstjänsten för dig som jobbar med professionell kommunikation. Nu med nya nischade nyhetsbrev för ditt intresseområde och utbildnings-tv.