Teracoms luftnät ska täcka nästan hela Sverige

Mobilnät Skapar nya förutsättningar för bland annat fjärrstyrning av drönare.

Teracoms luftnät ska täcka nästan hela Sverige

Nu har Teracom inlett arbetet med att bygga ett luftnät som kan leverera mobil kommunikation från 200 meter och uppåt. Redan till sommaren räknar man med att kunna täcka 86 procent av Sveriges yta.

Någonting är fel

Du är inloggad som prenumerant hos förlaget Pauser Media, men nånting är fel. På din profilsida ser du vilka av våra produkter som du har tillgång till. Skulle uppgifterna inte stämma på din profilsida – vänligen kontakta vår kundtjänst.
Telekom idag premium

Läs vidare – starta din prenumeration

  • Tillgång till vår digitala Premium-tjänst om professionell kommunikation.
  • Nischade nyhetsbrev för Professional och Contact Center.
  • Få tillgång till alla avsnitt i vår utbildnings-tv om Teams, SD-Wan och Chattbotar.
  • Sex papperstidningar om året med tydligt fokus på Telekom-branschens viktigaste frågor.
Redan prenumerant?

Samhällsviktiga aktörer inom både privat och offentlig sektor kommer att få tillgång till nätet, bland annat för att kunna fjärrstyra drönare och för att strömma video till och från flygfarkoster. Nätet är utformat för att stötta det svenska totalförsvaret.

Skapar helt nya förutsättningar

– Med vårt luftnät skapar vi helt nya förutsättningar för samhällsviktiga aktörer att göra insatser vid större händelser såsom skogsbrand, sjöräddning eller en bevakningsinsats, säger Roland Svensson, CTO, på Teracom.

Luftnätet länkas till Teracoms befintliga mobilnät och väntas täcka 96 procent av Sveriges yta när det är fullt utbyggt. Det är utformat för att kunna användas även vid störningar som exempelvis långvariga elavbrott.

Telekom idag

Telekom idag Premium

Nyhetstjänsten för dig som jobbar med professionell kommunikation. Nu med nya nischade nyhetsbrev för ditt intresseområde och utbildnings-tv om aktuell teknik.