Tesla installerar privata 5g-nätverk i sina fabriker

5g Fabriken utanför Berlin är först ut i biltilllverkarens storsatsning på privata nätverk.

Tesla installerar privata 5g-nätverk i sina fabriker

I mars 2022 öppnade biltillverkaren Tesla en jättefabrik, en så kallad Gigafactory, i Grünheide utanför Berlin. Nu meddelar företaget att fabriken förses med ett privat 5g-nätverk och att det på sikt också kommer att ske i alla Teslas fabriker.

Enligt Tesla är anledningen att man ser möjligheter att spara både pengar och tid, samtidigt som man ser högre prestanda och tillförlitlighet. Man berättar mer om satsningen i ett inlägg på plattformen X:

– Vi är ett av de första företagen inom fordonsindustrin som lanserar privat 5g i stor skala och här på Giga Berlin är vi faktiskt de första som gör detta och sedan skalar upp det globalt, säger Tesla-medarbetaren Pat och fortsätter:

– Privat 5g lägger grunden för innovation och drift på nästa nivå i våra tillverknings- och lageranläggningar. Med privat 5g möjliggör vi att mobila maskiner kan kommunicera ultrapålitligt och fortsätta vara igång hela tiden.

Tesla delar inte med sig av någon information om vilken tillverkare av nätverksutrustning man samarbetar med, eller några andra detaljer om nätverket. Men nyhetstjänsten Fierce Network rapporterar om att tyska myndigheter tidigare gjort 5g-licenser i frekvensbanden 3,7 och 3,8 GHz tillgängliga för industriell användning.

Även biltillverkaren Porsche har utforskat möjligheterna med privata nätverk, detta tillsammans med Ericsson. På fabriken i Leipzig har man installerat ett 5g-nätverk som används i forskningssyfte för att bland annat styra industrirobotar.

Senaste artiklarna

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Telekom idag

Telekom idag Premium

Nyhetstjänsten för dig som jobbar med professionell kommunikation. Nu med nya nischade nyhetsbrev för ditt intresseområde och utbildnings-tv.