Stort test av 5g-nät – så ser det ut i verkligheten

5g Ett par ljusglimtar, men överlag en besvikelse. Så skulle man kunna beskriva det svenska 5g-nätet i Stockholm hösten 2021 efter det att Telekom idag genomfört tester.

Stort test av 5g-nät – så ser det ut i verkligheten

I fjol var det kapprustning och högt tonläge när 5g rullades ut för allmänheten. Sedan dess har samtliga fyra stora operatörer jobbat på att bygga ut och uppdatera sitt nät. Parallellt med det har nu även telefoner och andra 5g-prylar lanserats brett – så nu ska man alltså på allvar kunna nyttja den senaste radiotekniken.

Någonting är fel

Du är inloggad som prenumerant hos förlaget Pauser Media, men nånting är fel. På din profilsida ser du vilka av våra produkter som du har tillgång till. Skulle uppgifterna inte stämma på din profilsida – vänligen kontakta vår kundtjänst.
Telekom idag premium

Läs vidare – starta din prenumeration

  • Tillgång till vår digitala Premium-tjänst om professionell kommunikation.
  • Nischade nyhetsbrev för Professional och Contact Center.
  • Få tillgång till alla avsnitt i vår utbildnings-tv om Teams-telefoni, SD-Wan och Chattbotar.
  • Sex papperstidningar om året med tydligt fokus på Telekom-branschens viktigaste frågor.
Redan prenumerant?

Så är det i varje fall i teorin – hur är det i verkligheten? För att stresstesta operatörernas många uttalanden om att de har nät som täcker ”stora delar av” Stockholm tog Telekom idag sig ut på huvudstadens gator och torg. Så hur gick det?

Sickla köpkvarter

Första anhalt var Nacka och Sickla. Ett av de mest stadsnära köpområdena i staden. Här anger Telia, Telenor och Tele2 att de har mycket god 5g-täckning, Tre säger att de har bastäckning och

I mätningarna så visar det sig och att Telias löfte spricker direkt. Nedladdningen är ok för att vara 4g, men upp är den riktigt ynklig. Tele2 däremot får habila 5g-resultat. De övriga två så hoppar Telenor mellan 5g och 4g, medan Tre levererar riktigt starkt 267 Mbit/s ned är ändå bra för att vara 4g.

test 5gGloben

Vi fortsätter resan och nästa stopp blir Globen. Enligt täckningskartorna är det här utanför 5g-land för tre av fyra operatörer… dock är det här ett område där Tre anger att de har mycket god täckning. Mätningen sker vid Tres högborg – så här borde väl de få kliva upp på tronen? Icke…

Tele2 och Telenor levererar halvtaskiga 4g-siffror medan Telia däremot skjuter iväg med nära 300 Mbit/s ned. Tre då? Som bäst kommer vi upp i 123 Mbit/s ned. Vilken besvikelse.

test 5gStureplan

Nedslagna av att vi ytterst sporadiskt får se ”5g” fladdra förbi på våra skärmar beger vi oss in mot centralare adresser. Enligt samtliga täckningskartor ska Stureplan vara en bra mätpunkt – off we go. Väl på plats, i området som alla då anger att man som användare ska få en mycket god 5g-upplevelse, drar vi igång testerna.

Först ut är Telia som i våra enheter anger 5g, men som hastighetsmässigt ligger en bra bit från de toppnoteringar som operatören själva anger. 528 Mbit/s ned var det vi som bäst fick ut.

Kanske inte strålande, men bättre än både Tele2 och Telenor som vi trots flera försök aldrig fick att koppla upp sig på 5g-nätet. Tre å sin sida kom ibland igång med 5g och då var det liknande hastigheter som Telia, men ibland så var det bara 4g vi fick till.

test 5gKTH

Lite längre bort på Östermalm slår vi ner igen för att testa hur det ser ut vid Kungliga Tekniska högskolan. Här var det ju rubriker om att Sverige första 5g-nät kom på plats och tittar man på kartan är det Tre och Telia som ska ha mycket god täckning. Hur återspeglas det i resultatet?

I båda fallen så kopplar vi upp mot 5g-nätet… men när vi gör mätningarna är det inte precis imponerande. I Telias fall maxar vi ut strax under 200 Mbit/s ned och 115 Mbit/s upp. För Tre är siffrorna mer deprimerande. Där är det 110 Mbit/s ned och bara 53 Mbit/s upp. Telenor och Tele2 loggades via 4g-uppkoppling vilket gav 97 Mbit/s respektive 84 Mbit/s ned.

test 5gSolna

Vi lämnar staden och den nedslående 5g-täckningen. I Solna så hävdar tre av fyra operatörer att de har mycket god 5g-täckning. Telia är den som sticker ut genom att ännu inte byggt ut för norrortsborna.

Med blicken och telefonen riktade mot Telenors högkvarter drar vi igång mätningarna igen. Och vad är resultatet. Trots att vi befinner oss på den norska operatörens bakgård loggar vi riktigt dåliga siffror initialt. Och inte mycket bättre är det hos nät-syskonet Tele2. Tre blixtrar till med att visa 5g i displayen… men utan att leverera några övertygande hastigheter.

Och Telia då? De som inte inte täckte här ute. Nej, det stämmer – dock är hastigheterna vi får på 4g nätet otroligt mycket bättre än hos övriga.

test 5gKungsholmen

Orken börjar tryta. Det är inte kul att testa ny teknik – om tekniken inte finns. Som sista anhalt på 5g-resan styr vi kosan mot Kungsholmen. Här finns det ett litet område som samtliga operatörer täcker. Så ska man skatta sig lycklig om man bor på den här ön?

Telia visar på habila hastigheter… men i 4g-nätet. Tre flimrar till och hoppar mellan 4g och 5g, men även om vi enligt enheten kör på 5g – kommer vi aldrig upp i fart.

Över 100 mätningar har vi gått igenom, det är sent och entusiasmen har sedan länge sedan försvunnit.

Men eureka! Tele2 dundrar in superstabilt 5g och levererar hastigheter på 750 Mbit/s ned och över 100 Mbit/s upp. Härligt! Och av bara farten verkar Telenor ha kommit igång och kvällens sista tre mätningar trumfar allt vi tidigare gjort. 889 Mbit/s blir slutligen noteringen.

Summerat

Att 5g kommit till Sverige kanske är sant, men det krävs en hel del god vilja för att man ska kunna säga att 5g är något att ha i dagsläget. Telekom idags test har varit en hel del besvikelser och få ljusglimtar. Toppnoteringarna stod Telenor och Tele2 för som excellerade i Sickla samt inte minst på Kungsholmen där den första av de två snudd kom upp i 900 Mbit/s ned.

Men tittar man på näthastigheterna som helhet ligger Telia på stabilt höga nivåer följt av Tre. Telenor/Tele2 kör riktig bergochdalbana och noteras för testets både bästa samt sämsta resultat.

test 5g
Siffrorna visar genomsnittlig hastighet för respektive operatör. Fetade siffror anger att uppkopplingen går via 5g.

Så gick mätningarna till: 

Operatörernas nät har mätts via Bredbandskollen. Vid varje mätpunkt har två olika terminaler använts och varje mätning har gjorts tre gånger varvid ett medelvärde har tagits. Det innebär att varje operatörs nät mättes sex gånger per mätpunkt. Totalt sett genomfördes det 144 mätningar.

Senaste artiklarna

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Telekom idag

Telekom idag Premium

Nyhetstjänsten för dig som jobbar med professionell kommunikation. Nu med nya nischade nyhetsbrev för ditt intresseområde och utbildnings-tv.