Test: Beocom Portal – Danska lyxlurar lirar med Teams

test Bang & Olufsens headset passar lika bra på kontoret som på fritiden och har nu certifierats för användning med Microsoft Teams.

Test: Beocom Portal – Danska lyxlurar lirar med Teams

När Telekom idag pratar med headset-proffs brukar det återkommande mantrat vara att det är viktigt med certifiering. Professionella användare måste kunna förutsätta att produkten lever upp till högt ställda krav och levererar en ljudkvalitet som håller måttet, både för användaren och övriga som deltar i samtalet eller videomötet.

Någonting är fel

Du är inloggad som prenumerant hos förlaget Pauser Media, men nånting är fel. På din profilsida ser du vilka av våra produkter som du har tillgång till. Skulle uppgifterna inte stämma på din profilsida – vänligen kontakta vår kundtjänst.
Telekom idag premium

Läs vidare – starta din prenumeration

  • Tillgång till vår digitala Premium-tjänst om professionell kommunikation.
  • Nischade nyhetsbrev för Professional och Contact Center.
  • Få tillgång till alla avsnitt i vår utbildnings-tv om Teams-telefoni, SD-Wan och Chattbotar.
  • Sex papperstidningar om året med tydligt fokus på Telekom-branschens viktigaste frågor.
Redan prenumerant?

Nu har Bang Olufsens headset Beocom Portal kommit i en version som är certifierad för Teams. Det enda yttre tecknet på detta är dock en dedikerad Teams-knapp på den vänstra hörluren som kan konfigureras så att den öppnar Teams-appen i den anslutna enheten.

Lång tradition av kompromisslös ljudutrustning

Den danska tillverkaren Bang & Olufsen har en lång tradition av att tillverka kompromisslös ljud- och bildutrustning, något som man också brukar ta rejält betalt för, så det var med vissa förväntningar som vi packade upp lurarna.

Det här är tveklöst en produkt som är tänkt att användas inte bara på kontoret, utan även för att kunna avnjuta musik när arbetsdagen är över. Det här är en balansgång där långtifrån alla tillverkare lyckas pricka rätt, men vi tycker att Bang & Olufsen gör det riktigt bra. När vi lyssnar på musik eller en podcast är ljudkvaliteten på topp och det finns goda möjligheter att ratta fram önskad ljudbild.

Vi använde Bang & Olufens mobilapp i en Iphone för att uppdatera mjukvaran och anpassa inställningarna för ljudåtergivningen. Här kan man välja mellan ett antal olika färdiga inställningar med namn som Optimal, Podcast och Clear eller gå in och finjustera dem efter eget tycke och smak.

Många headset för professionellt bruk har en utfällbar bom, för att placera mikrofonen så nära munnen som möjligt, men här har Bang & Olufsen i stället valt en lösning med en ”virtuell mikrofonarm” och riktade mikrofoner. Utan att gå in i detalj kring hur tekniken fungerar så kan vi konstatera att rösten fångas på ett utmärkt sätt i de samtal vi genomför under testperioden, även i lite stökigare miljöer med störande bakgrundsljud. Vi upplevde dock vissa problem i utomhusmiljöer med kraftiga vindar, men här finns en speciell inställning i Bang & Olufsens app som reducerar vindbruset om så krävs.

Den aktiva brusreduceringen (anc) gör ett utmärkt jobb och begränsar mängden störande ljud från omgivningen. Ett dilemma med brusreducering kan vara att även den egna rösten filtreras bort under samtal, men här har Bang & Olufsen bakat in en funktion för steglös justering av medhörningen. Denna inställning, liksom ljudnivån, styrs med ett slags touchkontroll på hörlurskåpan, vilket kräver viss tillvänjning innan det känns helt intuitivt. Men inställningarna kan så klart också skötas direkt från appen om du hellre vill det.

Styrs med hjälp av knackningar

Apropå touchkontroll, så kan du besvara ett inkommande samtal genom att knacka två gånger på en av hörlurskåporna. Det går även att neka ett samtal genom att göra en dubbelknackning och sedan hålla kvar handen mot luren.

Det är inte bara ljudet som andas lyx i Beocom Portal, utan även utseendet. En kombination av metall, svart plast och äkta läder gör detta till ett diskret men ändå elegant headset som dock hör till ett av de större på marknaden. Men så handlar det också om ett over-ear-headset som helt täcker öronen. Själva hörlurskuddarna har för övrigt så kallat minnesskum för att ge komfortabel användning under många timmar och vi upplevde inga problem med att de på något sätt kändes obekväma.

Fakta

Beocom Portal MS

Tillverkare: Bang & Olufsen.
Typ: Trådlös over-earlur med aktiv brusreducering (anc).
Fungerar med: dator, smartphone.
Mikrofon: fyra mems-mikrofoner för röstupptagning.
Anslutning: trådlös via bluetooth eller den medföljande usb-dongeln, alternativt sladd som ansluts till minitele-utgång.
Vikt: 282 gram.
Färg: svart.
Övrigt: Certifierade för användning med Microsoft Teams (finns även i en version för Zoom), justerbar medhörningsfunktion, upp till 47 timmars batteritid (vid enbart lyssning).
Pris: 4799 kronor exkl moms

Betyg: 8,2
Prestanda: 9
Kvalitet och design: 9
Användarvänlighet: 8
Innovation: 8
Prisvärde: 7

En liten detalj, som faktiskt underlättar användningen en hel del, är att kåporna är tydligt märkta med ”L” och ”R” på insidan så att man alltid sätter på dem åt rätt håll.

Beocom Portal ansluts trådlöst till en dator med hjälp av en medföljande dongel som kopplas in till datorns usb-a-port. Tyvärr följer det inte med en usb-c-konverterare, vilket vi som Mac-användare inte uppskattar. Som ett ytterligare alternativ kan du även ansluta headsetet med en sladd med minitelekontakt (3,5 millimeter), som finns på plats i det etui som Beocom Portal levereras i. När det kommer till uppkoppling mot en smartphone så är det bluetooth som gäller. Givetvis hanterar Beocom Portal dubbel anslutning, där headsetet kan vara uppkopplat mot en dator och en smartphone samtidigt.

Sammanfattning

När Bang & Olufsen siktar in sig på hybridarbetande karriärister gör man det med ett par stilrena och välljudande hörlurar som bjuder på utmärkt ljudkvalitet oavsett om du sitter i ett Teams-möte eller lyssnar på Beethovens nia. Det är inte de billigaste hörlurarna men definitivt bland de bästa vi testat som kombinerar kontorslivet med fritidslyssnande på ett bra sätt.

Senaste artiklarna

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Telekom idag

Telekom idag Premium

Nyhetstjänsten för dig som jobbar med professionell kommunikation. Nu med nya nischade nyhetsbrev för ditt intresseområde och utbildnings-tv.