Vi testar Polys bordstelefon light för mobila användare

Kontoret Poly lanserar nu en helt ny sorts produkt: en station som gör om din mobil till en bordstelefon. Telekom idag har testat.

Vi testar Polys bordstelefon light för mobila användare

I Sverige är vi otroligt mobila.

Någonting är fel

Du är inloggad som prenumerant hos förlaget Pauser Media, men nånting är fel. På din profilsida ser du vilka av våra produkter som du har tillgång till. Skulle uppgifterna inte stämma på din profilsida – vänligen kontakta vår kundtjänst.
Telekom idag premium

Läs vidare – starta din prenumeration

  • Tillgång till vår digitala Premium-tjänst om professionell kommunikation.
  • Nischade nyhetsbrev för Professional och Contact Center.
  • Få tillgång till alla avsnitt i vår utbildnings-tv om Teams-telefoni, SD-Wan och Chattbotar.
  • Sex papperstidningar om året med tydligt fokus på Telekom-branschens viktigaste frågor.
Redan prenumerant?

Om det är bra eller dåligt för Polys nya produkt har jag funderat på under hela testet av Elara 60 WS. Målet är att ge mobila arbetare en light-version av bordstelefon samtidigt som man kan ladda telefonen och smidigt ha sitt headset kopplat.

Jag har haft Elaran på mitt skrivbord på kontoret i över en månad. Den är svart och är gjord av plast, men känslan i produkten är inte billig.

Funktionerna som jag använder nästan dagligen är:

* Använda knappsatsen för att slå nummer till personer jag inte har inlagda bland mina kontakter. För personer i kontaktboken är det såklart mycket enklare att gå den vägen.

* Svara på inkommande samtal. När samtalet är igång blir svara-knappen istället en lägga-på-knapp.

* Höja eller sänka volymen på antingen samtal eller när jag lyssnar på musik.

* Trådlös laddning av min mobil, även om den är lite hoppig och kräver att man flyttar runt telefonen för att den ska hitta rätt läge.

 

Enkel uppstart

Elaran är enkel att komma igång med. Det räcker med att plugga in strömmen och koppla telefonen via bluetooth: Det medföljande headsetet är förkopplat, men vill du koppla ett annat headset så är det bara att leta sig in i menyerna på stationen och välja lägg till nytt headset.

Ställningen för mobilen är ställbar och justeras med en fjäderlösning på baksidan – perfekt för när du kör videosamtal och vill ha med ansiktet i bild.

Efter att du kopplat in dig första gången kopplar Elaran upp sig automatiskt mot din telefon när du kommer inom dess räckvidd på nio meter. Eller ska i alla fall – var femte gång får jag själv trycka på kopplaknappen som finns på dockningsstationen.

Jag sitter i ett öppet landskap så därför är högtalartelefon inget jag speciellt ofta använder. Men funktionen fungerar väl – mikrofonen är rundstrålande och klarar av att man rör sig medan man pratar. Ljudet i högtalaren är bättre för tal än för musik. För mig som inte alltid sitter vid mitt skrivbord vid telefonmöten är dock en ljudpuck en betydligt bättre lösning.

Teams-knapp finns såklart på Elaran eftersom det är ett krav från Microsoft för att produkten ska kunna blå certifierad för deras samarbetsverktyg. Den tar dig direkt till din installerade Teams-app på mobilen. Det fungerar bra, men i ärlighetens namn använder jag hellre Teams i min dator än på mobilen.

För it-chefen som antagligen ska sköta ett helt gäng sådana här enheter på företaget finns möjligheten att hantera dem via Plantronics Manager Pro Software. Hur väl det fungerar har vi inte testat denna gång.

Till slut återvänder vi till frågeställningen i inledningen. Är jag för mobil för att detta ska vara en bra lösning för mig?

Jag är fortfarande kluven. Jag gillar produkten och har använt den nästan dagligen på ett sätt som jag aldrig skulle använda en bordstelefon. Men å andra sidan så är de cirka 3000 kronor mer som Elaran kostar än om man bara köper ett Voyager Focus UC-headset med dockstation ganska mycket pengar. Speciellt om man ska köpa in många enheter.

Senaste artiklarna

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Telekom idag

Telekom idag Premium

Nyhetstjänsten för dig som jobbar med professionell kommunikation. Nu med nya nischade nyhetsbrev för ditt intresseområde och utbildnings-tv.