Test: Epos Expand Vision 1 – Kompakt kamera med imponerande prestanda

videomöten Epos nya webbkamera bjuder på riktigt bra bild- och ljudkvalitet i ett smidigt och robust format.

Test: Epos Expand Vision 1 – Kompakt kamera med imponerande prestanda

Det finns mycket att gilla hos Epos Expand Vision 1. Bortsett från att det är en av de mest kompakta och robusta 4k-webbkameror vi testat levererar den både bra bild- och ljudkvalitet. Det sistnämnda är inte något vi är alltför bortskämda med när det gäller kameror i den här prisklassen.

Någonting är fel

Du är inloggad som prenumerant hos förlaget Pauser Media, men nånting är fel. På din profilsida ser du vilka av våra produkter som du har tillgång till. Skulle uppgifterna inte stämma på din profilsida – vänligen kontakta vår kundtjänst.
Telekom idag premium

Läs vidare – starta din prenumeration

  • Tillgång till vår digitala Premium-tjänst om professionell kommunikation.
  • Nischade nyhetsbrev för Professional och Contact Center.
  • Få tillgång till alla avsnitt i vår utbildnings-tv om Teams, SD-Wan och Chattbotar.
  • Sex papperstidningar om året med tydligt fokus på Telekom-branschens viktigaste frågor.
Redan prenumerant?

Installationen inleds som brukligt med att vi laddar ned den tillhörande mjukvaran, i det här fallet Epos Connect. Härifrån gör du enkelt alla inställningar och det finns även möjlighet att ladda ned och installera eventuella firmware-uppdateringar.

I mjukvaran kan du ställa in kontrast respektive färgtemperatur i tre olika fasta steg. Vi kan också välja mellan tre olika bildutsnitt: vidvinkel, standard och närbild. Men om man klickar sig vidare till de avancerade inställningarna ges möjlighet till ytterligare finjustering.

Testade i flera olika ljusförhållanden

Mjukvaran låter dig också spegelvända bilden och aktivera något som kallas “Anti-redness”, det senare var dock inget som gav någon märkbar förändring under våra tester, som genomfördes i flera olika rum och ljusförhållanden.

Det finns som nämnts tidigare möjlighet att klicka sig vidare till en undersida med avancerade inställningar, där man bland annat kommer åt en steglös inställning för skärpa och även möjlighet till manuell inställning av vitbalans. Vi upplever dock den automatiska justeringen som ytterst effektiv.

Den bildkvalitet som Expand Vision 1 levererar upplever vi som riktigt bra med fin skärpa och färgåtergivning. Kameran har stöd för video i upplösningen 4k, men här bör du vara medveten om att de flesta program för videomöten, däribland Microsoft Teams, inte har stöd för så höga upplösningar. Men enligt experterna finns det ändå fördelar med att fånga video i riktigt hög kvalitet. Du kan exempelvis skapa förinspelade presentationer med bra bildkvalitet.

Vi är inte särskilt bortskämda med ljudupptagningen när vi använder externa webbkameror, men här fångar de inbyggda mikrofonerna, som är två till antalet, upp ljudet på ett riktigt bra sätt. Övriga deltagare i videomötet upplever ljudet som bättre än i de flesta webbkameror av denna typ, men när vi växlar över till mikrofonen i ett bluetooth-anslutet headset så upplevs det ändå som en viss förbättring – men så kommer ju mikrofonen betydligt närmare den som talar.

Fakta och betyg: Expand Vision 1

Expand Vision 1
Tillverkare: Epos
Mått: 58,4 x 29,4 x 42,5 mm
Vikt: 84 g (utan sladd)
Sladdlängd: 1,2 m
Systemkrav: usb-c-port
Certifierad: Microsoft Teams, Zoom
Maximal upplösning: 4k
Inbyggd mikrofon: två stycken rundstrålande, inbyggd brusreducering
Övrigt: Integrerat sekretesskydd
Pris: cirka 1799 kronor exkl. moms.

BETYG

Betyg: 8,2
Prestanda: 9
Kvalitetskänsla: 9
Användarvänlighet: 9
Innovation: 7
Prisvärde: 7

Den inbyggda brusreduceringen i Epos webbkamera förtjänar dock att lyftas fram. När vi testade kameran i ett stimmigt kontorslandskap lyckades den filtrera bort bakgrundsröster på ett mycket effektivt sätt.

Vi uppskattar verkligen att kameran är kompakt och huserar i ett mattsvart metallchassi som känst minst sagt robust. Men den tillhörande usb-sladden känns möjligtvis lite väl otymplig och hade gärna fått vara av smidigare slag. Med lite ansträngning går det dock att knöla ned både sladden och kameran i den eleganta, mindre bärväska som medföljer.

Passar alla olika typer av bildskärmar

Tack vare det kompakta formatet är kamerian ovanligt diskret när den sitter på plats på bildskärmen. En gångjärnsförsedd bottenplatta låter dig snäppa fast kameran på alla slags bildskärmar, både lite tjockare och de tunna varianter som finns på bärbara datorer. På undersidan finns också, som brukligt, en universalgänga för montering på stativ.

Kameran och usb-sladden ryms i det medföljande fodralet.

En liten lysdiod indikerar när kameran är igång, men om du vill vara helt säker på att inte fångas i bild finns det ett fysiskt linsskydd som man justerar med ett hjul på kamerans ovansida, något som vi ser på allt fler kameror nuförtiden och som faktiskt gör att man känner sig lite tryggare framför datorn. En röd cirkel indikerar med all önskvärd tydlighet när linsskyddet befinner sig i stängt läge.

Sammanfattning

Expand Vision 1 är certifierad för användning med Microsoft Teams och Zoom och kan leverera videomöten med riktigt bra kvalitet, inte minst när det gäller ljudupptagningen. Vi uppskattar också det smidiga formatet och den robusta kvalitetskänslan som gör att det känns enkelt och tryggt att ta med sig kameran på språng.

FAKTARUTA

Senaste artiklarna

Telekom idag

Telekom idag Premium

Nyhetstjänsten för dig som jobbar med professionell kommunikation. Nu med nya nischade nyhetsbrev för ditt intresseområde och utbildnings-tv om aktuell teknik.