Test: Epos Expand Vision 1M – Avskalad 4k-kamera för mindre mötesrum

test Enkel att installera och med bildkvalitet som håller hög klass – Epos nya kamera för små och mellanstora mötesrum är väl värd att ta en närmare titt på.

Test: Epos Expand Vision 1M – Avskalad 4k-kamera för mindre mötesrum

Det dyker upp allt fler kameror som är anpassade för användning i små och mellanstora mötesrum, helt enkelt för att möta det behov som har uppstått på många företag av så kallade huddle rooms, där man kan genomföra korta och improviserade videomöten.

Någonting är fel

Du är inloggad som prenumerant hos förlaget Pauser Media, men nånting är fel. På din profilsida ser du vilka av våra produkter som du har tillgång till. Skulle uppgifterna inte stämma på din profilsida – vänligen kontakta vår kundtjänst.
Telekom idag premium

Läs vidare – starta din prenumeration

  • Tillgång till vår digitala Premium-tjänst om professionell kommunikation.
  • Nischade nyhetsbrev för Professional och Contact Center.
  • Få tillgång till alla avsnitt i vår utbildnings-tv om Teams-telefoni, SD-Wan och Chattbotar.
  • Sex papperstidningar om året med tydligt fokus på Telekom-branschens viktigaste frågor.
Redan prenumerant?

Expand Vision 1M har en diskret men samtidigt exklusiv design som smälter väl in i vilket mötesrum som helst. Det mattsvarta höljet helt i metall ger produkten en känsla av robusthet och kvalitet som många andra tillverkare inte lyckas leverera.

Inbyggt mekaniskt linsskydd

Den enda färgklicken, bortsett från de två led-upplysta linjer som visar om kameran är aktiv, är egentligen den röda prick som täcker kameralinsen i sekretessläget. Det mekaniska linsskyddet aktiveras/deaktiveras genom att man trycker in en knapp på ovansidan av kameran, vilket också är den enda knappen som du behöver ha koll på. Allt annat styrs från Epos Connect-mjukvaran som installeras i datorn.

Kameran levereras med en tre meter lång usb-c till usb-kabel som har en vinklad kontakt i ena änden. Detta möjliggör att kameran kan placeras så nära väggen som möjligt med hjälp av den medföljande upphängningsordningen av enklare sort. Alternativt kan kameran monteras på valfritt stativ tack vare den inbyggda universalgängan på undersidan.

När kameran väl sitter på plats på väggen finns möjlighet att panorera den horisontellt och i begränsad mån även vertikalt, men det är viktigt att följa tillverkarens anvisningar och montera den i ögonhöjd på mötesdeltagarna.

Kameran stöder visserligen 4k-upplösning, men som du säkert känner till är det flera videomöteslösningar som inte hanterar så höga upplösningar. Oavsett denna begränsning så bjuder kameran på fin skärpa och detaljrikedom när vi testkör den i några Teams-möten.

Fakta

Epos Expand Vision 1M

Tillverkare: Epos.
Mått: 19,4×3,3×4,2 cm.
Vikt: 500 g (utan sladd)
Systemkrav: usb-c-port.
Maximal upplösning: 4k.
Kameravinkel: maximalt 95 grader.
Mikrofon: nej.
Övrigt: 8x digital zoom, certifierad för Zoom och Microsoft Teams, integrerat mekaniskt sekretesskydd.
Pris: 6990 kronor exkl moms.

Betyg: 8,4
Prestanda: 8
Kvalitetskänsla: 10
Användarvänlighet: 9
Innovation: 7
Prisvärde: 8

Det finns stora möjligheter att justera bildkvaliteten i detalj från mjukvaran Epos Connect och det är också här som du aktiverar den funktion (intelligent framing) som automatiskt anpassar bildutsnittet så att alla mötesdeltagare visas i bild. Vi tycker att funktionen gör ett bra jobb och att den panorerar och zoomar in och ut på ett behagligt sätt under pågående möte.

Värt att notera är att Expand Vision 1M saknar inbyggd mikrofon. Tanken är att den ska kombineras med en ljudpuck, förslagsvis modellen Expand 80, som då placeras närmare mötesdeltagarna.

Sammanfattning

Expand Vision 1M är ett kvalitetsbygge som smälter in i vilket mötesrum som helst. Den automatiska anpassningen av bildutsnittet fungerar riktigt bra och bildkvaliteten håller hög klass. Om du letar efter en mindre kamera för fast montering i ett mötesrum så är den här modellen väl värd att titta närmare på.

Senaste artiklarna

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Telekom idag

Telekom idag Premium

Nyhetstjänsten för dig som jobbar med professionell kommunikation. Nu med nya nischade nyhetsbrev för ditt intresseområde och utbildnings-tv.