Test: Jabra Elite 10 – Förfinade lurar stoppar störande ljud

test Den senaste versionen av Jabras proffsigaste true wireless-hörlurar har fått ännu effektivare anc-funktion och levererar riktigt bra samtalskvalitet.

Test: Jabra Elite 10 – Förfinade lurar stoppar störande ljud

Jabra är sannerligen inga nybörjare när det kommer till trådlösa hörlurar. När vi nu testar den senaste versionen av true wireless-lurarna Elite är man framme vid version nummer 10.

Någonting är fel

Du är inloggad som prenumerant hos förlaget Pauser Media, men nånting är fel. På din profilsida ser du vilka av våra produkter som du har tillgång till. Skulle uppgifterna inte stämma på din profilsida – vänligen kontakta vår kundtjänst.
Telekom idag premium

Läs vidare – starta din prenumeration

  • Tillgång till vår digitala Premium-tjänst om professionell kommunikation.
  • Nischade nyhetsbrev för Professional och Contact Center.
  • Få tillgång till alla avsnitt i vår utbildnings-tv om Teams-telefoni, SD-Wan och Chattbotar.
  • Sex papperstidningar om året med tydligt fokus på Telekom-branschens viktigaste frågor.
Redan prenumerant?

Lurarna är ytterst enkla att använda och komma igång med, men se till att prova ut rätt storlek bland de fyra medföljande gummitopparna. När lurarna sitter riktigt säkert på plats i öronen innebär det nämligen att ljudkvaliteten, och inte minst den lysande anc-funktionen, kan visa upp sin fulla potential.

Vi upplever för övrigt passformen som riktigt bra och det känns bekvämt att använda lurarna även under längre pass.

Elite 10 kommer med ett smidigt fodral i samma färg som själva lurarna (observera att det finns ett flertal färger att välja mellan). Här förvaras de samtidigt som de laddas upp – den trådlösa laddningen i fodralet innebär att batteritiden utökas till sammanlagt 27 timmar med aktiverad anc-funktion. När du väl parat ihop lurarna med en eller flera av dina enheter aktiveras de automatiskt så fort du plockar upp dem ur fodralet och sätter dem på plats i öronen.

Tryckknappar med flera olika funktioner

Det finns en tryckkknapp på vardera luren. På vänster sida är den förinställd för att aktivera och deaktivera anc-funktionen. På höger sida används den för att starta/stoppa uppspelning och besvara inkommande samtal. Det går även att justera ljudnivån genom att hålla knapparna nedtryckta medan en dubbeltryckning hoppas vidare till nästa ljudspår. Flera av dessa funktioner kan dessutom konfigureras utifrån dina personliga önskemål i Jabras tillhörande app.

Vi upplevde dock knapparna som stundtals lite väl känsliga – när vi justerade hörlurarna för att sitta bättre på plats i örat kunde det hända att en funktion oavsiktligt aktiverades – men det är förhoppningsvis bara en vanesak som kommer att kännas mer naturlig efter en tids användning.

När vi lyssnar på musik i några olika genrer kommer verkligen Elite 10 till sin rätt. Akustiska klanger känns levande och detaljer i musiken återges fint över hela registret. När vi byter till modern, elektronisk musik imponeras vi av att även de riktigt låga frekvenserna känns tydliga och väldefinierade.

Anc-funktionen gör ett bra jobb med att eliminera störande ljud från omgivningen, men dämpningen blir inte riktigt lika effektiv som med ett over hear-headset, där hela örat omsluts av kåpan. Exempelvis kan du inte räkna med att personer som samtalar i din omedelbara närhet helt filtreras bort.

Fakta

Jabra 10 Elite

Typ: True wireless in ear-hörlurar
Fungerar med: två samtidiga enheter, både IOS och Android
Anslutning: Bluetooth 5.3
Anslutningslängd: 10 meter
Batteritid: 6 timmar (ANC), 8 timmar (utan ANC)
Färg: mattsvart, blanksvart, titansvart, kakao, grädde
Övrigt: En hörlur väger 6 gram, fukttåliga enligt IP57
Cirkapris: 2390 kr

BETYG:
Betyg: 8,6
Prestanda: 9
Kvalitet och design: 9
Användarvänlighet: 9
Innovation: 8
Prisvärdhet: 8

Vi upplevde dock anc-funktionen som imponerande effektiv under våra testpass på kontoret och i Stockholms tunnelbanesystem. Både medpassagerare och slamret från vagnarna neutraliseras. Även under en promenad i blåsigt höstväder gjorde funktionen underverk när det gällde att filtrera bort störande vindljud.

Spännande finess för surroundljud

Jabra har dessutom laddat Elite 10 med en spännande finess på ljudsidan: stöd för så kallad head tracking när man lyssnar på Dolby Atmos-innehåll. Det här innebär i korthet att dina huvudrörelser styr ljudbilden så att surround-ljudet ska kännas mer uppslukande. Det här är kanske mer en exotisk finess snarare än en livsviktig funktion, men om det är något som kan intressera dig så är det bra att veta att möjligheten finns.

När det gäller kvaliteten på de inbyggda mikrofonerna så lyckas Jabra leverera även på denna punkt. När vi kopplar upp oss i Teams-möten och telefonsamtal upplevs vår röst som tydlig och balanserad. Även här gör anc-funktionen ett utmärkt jobb med att filtrera bort störande ljud från omgivningen.

Det är enkelt gjort att justera graden av medhörning (sidetone) från Jabras app, så att du hör din egen röst tydligt under samtal. Det här är en funktion som vi verkligen uppskattar och kan rekommendera alla att utforska.

Apropå appen så innehåller den rikligt med inställningsmöjligheter, bland annat för eq, så det är ett måste att installera den i din mobila enhet.

Sammanfattning

Jabra Elite 10 är tveklöst ett par riktigt bra true wireless-hörlurar som ger dig högsta ljudkvalitet både i samtal och videomöten såväl som när du lyssnar på musik. Den tillhörande appen ger dig full kontroll över inställningarna samtidigt som de är enkla att komma igång med och använda.

Senaste artiklarna

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Telekom idag

Telekom idag Premium

Nyhetstjänsten för dig som jobbar med professionell kommunikation. Nu med nya nischade nyhetsbrev för ditt intresseområde och utbildnings-tv.