Test: Jabra Speak2 40 – imponerande mikrofoner och läcker design

TEST Jabra har släppt en ny serie ljudpuckar. Vi har testat trådbundna Speak2 40.

Test: Jabra Speak2 40 –  imponerande mikrofoner och läcker design

Det har hänt mycket med högtalarpuckarna de senaste åren. Högtalartelefonerna har växt ut till självklara redskap för hybridarbetare som jäktar mellan digitala möten. Jabra har länge varit en stor spelare på marknaden och modellerna i deras Speak-serie tillhör några av marknadens populäraste högtalartelefoner.

Någonting är fel

Du är inloggad som prenumerant hos förlaget Pauser Media, men nånting är fel. På din profilsida ser du vilka av våra produkter som du har tillgång till. Skulle uppgifterna inte stämma på din profilsida – vänligen kontakta vår kundtjänst.
Telekom idag premium

Läs vidare – starta din prenumeration

  • Tillgång till vår digitala Premium-tjänst om professionell kommunikation.
  • Nischade nyhetsbrev för Professional och Contact Center.
  • Få tillgång till alla avsnitt i vår utbildnings-tv om Teams-telefoni, SD-Wan och Chattbotar.
  • Sex papperstidningar om året med tydligt fokus på Telekom-branschens viktigaste frågor.
Redan prenumerant?

Nu tar de danska tillverkarna nästa steg. Till Speak2-serien har flera funktioner tillkommit. Bland annat avancerad full duplex-teknik som ska göra det lättare för två personer att tala samtidigt i en konferens och en teknik för normalisering av röstnivån. 

Jabra har hittills hunnit släppa tre modeller. Telekom idag har testat Jabra Speak2 40. Till skillnad från de övriga modellerna i Speak2-serien har 40 ingen möjlighet till trådlös anslutning via bluetooth, utan det är trådbundet som gäller.

Precis som föregångaren Jabra Speak 410 har Speak2 40 en högtalare på 50 mm. Till skillnad från föregångaren har Speak 2 40 dock hela fyra stycken brusreducerande mikrofoner.

Fakta

Fakta och betyg

Jabra Speak2 40
Anslutning: Usb a eller c, adapter medföljer.
Kompatibilitet: Både Mac och Windows. Finns i licenserade varianter för Microsoft Teams, Zoom och Google Meet.
Mikrofon: 4 stycken, med räckvidd på upp till 2,3 meter.
Högtalare: 1 st 50 mm. 150 Hz 7000 Hz.
Full duplex: Ja.
Storlek: 120 mm x 33 mm.
Vikt: 245 g.
Pris: 1599 kronor.

Den nätta pucken är lätt och smidig att ta med sig mellan jobbet och kontoret. Designen är stilren och knapparna är tydligt utmärkta. Pucken är över lag användarvänlig och enkel att komma i gång i med.

Normaliseringstekniken ett stort plus

Det är mycket som imponerar. Inte minst puckens förmåga att fånga upp röster som befinner sig en bra bit bort från själva enheten. Tekniken för att normalisera röstlägen är ett annat stort plus. Min möteskamrat märker knappt av när jag går från att viska till att prata direkt anstötande högt.

Det finns dock förbättringsområden. När vi är två personer bredvid varandra som använder högtalartelefonen uppfattar mottagaren den ena av våra röster som ”burkig”. Brusreduceringen är okej men inte extraordinär.

Speak2 40 är trots allt ett prisvärt alternativ för hybridarbetaren. Samtidigt så skiljer det bara några hundralappar mellan 40-modellen och storebror Speak2 55. Till skillnad från lillebror fungerar den också att köra trådlöst med blåtand. Batteritiden på upp till tolv timmar borde räcka för de flesta.

Sammanfattning

För den som föredrar en trådad enhet är Jabra Speak2 40 ett förträffligt alternativ. Särskilt för användare som ser ljudpucken som en personlig pryl. Om ens hem- eller kontorsmiljö är extraordinärt högljudd kan det vara värt att tänka ett varv till eftersom brusreduceringen inte är fenomenal. De fyra mikrofonerna och deras stora räckvidd är ett dock ett väldigt välkommet tillskott. Dessutom är tekniken för normalisering av röstlägen en trevlig finess.

Senaste artiklarna

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Telekom idag

Telekom idag Premium

Nyhetstjänsten för dig som jobbar med professionell kommunikation. Nu med nya nischade nyhetsbrev för ditt intresseområde och utbildnings-tv.