Test: Konftel Cam20 – Möteskamera med fjärrkontroll klarar vida vinklar

test Cam20 passar perfekt i lite mindre mötesrum där många personer ska få plats i bild och levererar bildkvalitet som imponerar.

Test: Konftel Cam20 – Möteskamera med fjärrkontroll klarar vida vinklar

Svenska Konftels webbkamera Cam20 drar nyfikna blickar till sig så fort vi monterat den på ovansidan av bildskärmen och börjar styra den med den tillhörande fjärrkontrollen. Kameran är omkring dubbelt så stor som de personliga webbkameror vi brukar få in till testlabbet, men så är den också främst tänkt att användas i de lite mindre mötesrum som ofta kallas “huddle rooms”. Men det är så klart inget som säger att den inte kan extraknäcka som personlig webbkamera när behovet uppenbarar sig.

Någonting är fel

Du är inloggad som prenumerant hos förlaget Pauser Media, men nånting är fel. På din profilsida ser du vilka av våra produkter som du har tillgång till. Skulle uppgifterna inte stämma på din profilsida – vänligen kontakta vår kundtjänst.
Telekom idag premium

Läs vidare – starta din prenumeration

  • Tillgång till vår digitala Premium-tjänst om professionell kommunikation.
  • Nischade nyhetsbrev för Professional och Contact Center.
  • Få tillgång till alla avsnitt i vår utbildnings-tv om Teams-telefoni, SD-Wan och Chattbotar.
  • Sex papperstidningar om året med tydligt fokus på Telekom-branschens viktigaste frågor.
Redan prenumerant?

Cam20 har en snygg, stilren design med ett mattsvart hölje i metall och plast. Konstruktionen känns verkligen robust, något som vi tyvärr inte kan säga om alla kameror som landar i testlabbet. Kameran har inget fysiskt linsskyd, men däremot en lysdiod som tydligt visar när kameran är aktiv.

Kan placeras stående

Kameran är enkel att klämma fast i ovankant av en bildskärm, men det vinklade stativet kan också placeras stående på valfri plan yta eller monteras på ett universalgängat stativ. Gummerade ytor på upphängningsanordningen gör att den alltid sitter tryggt på sin plats.

Även den medföljande usb-kabeln är av det väl tilltagna slaget och är inte mindre än fem meter lång vilket möjliggör en ytterst flexibel placering i exempelvis ett mötesrum.

Konftels tillhörande mjukvara Camera Control kan användas för att göra inställningar och styra kameran från en dator, men Cam20 levereras dessutom med en fjärrkontroll som kan användas för att zooma in och ut, justera bildutsnittet och mycket annat.

Ser ut att tillhöra en tv

Fjärrkontrollen ser ut att tillhöra en typisk tv och är späckad med knappar och funktionalitet.

Fakta

Fakta & betyg: Cam20

Tillverkare: Konftel.
Mått: 19,3×3,4×4,2 cm.
Vikt: 340 gram.
Sladdlängd: 5 m.
Systemkrav: usb 3.
Maximal upplösning: 4k (3840 x 2160 bildpunkter).
Bildvinkel: 123 grader.
Inbyggd mikrofon: ja, två stycken (inaktiverade vid leverans).
Övrigt: Inyggd hdmi-port kan användas för att skicka bildsignalen vidare till extern utrustning.
Pris: cirka 2399 kronor exkl. moms.

BETYG
Betyg: 8,2
Prestanda: 8
Kvalitetskänsla: 9
Användarvänlighet: 8
Innovation: 8
Prisvärde: 8

Här får vi tillgång till inställningar ned till detaljnivå, exempelvis kamerans slutartid. Värt att lyftas fram är möjligheterna att lagra färdiga inställningar för zoom och bildutsnitt, som sedan kan återkallas genom ett snabbt knapptryck.

Cam20 har stöd för 4k-upplösning och ger oss riktigt bra bildkvalitet. Den bjuder på fin skärpa och livfulla men ändå realistiskt och balanserat återgivna färger över hela spektrat. Kameran presterar också bra i lite sämre ljusförhållanden och här är automatiken snabb att anpassa sig vid ändrade förhållanden.

Digital zoom med hög kvalitet

Skärpan och upplösningen bibehålls även förvånansvärt väl när vi använder oss av den digitala zoom-funktionen, åtminstone så länge vi inte zoomar in alltför mycket. I maximal inzoomning påverkas bildkvaliteten negativt, vilket inte kommer som någon direkt överraskning.

Cam20 kan placeras stående på valfri yta eller monteras på ett stativ eller en bildskärm.

Det är emellertid i standardläget som kameran verkligen kommer till sin rätt. Det extremt vidvinkliga bildutsnittet gör att alla mötesdeltagare ryms i bild samtidigt om man har placerat Cam20 i ett lite mindre “huddle room”.

Liksom många andra möteskameror har Cam20 en funktion för att automatiskt fånga de personer som finns på plats i rummet. Konftel kallar den “Framing” och den nås enkelt från det menysystem som man aktiverar med hjälp av fjärrkontrollen.

Kameran har två inbyggda mikrofoner som ska ha stöd för Omnisound, Konftels patenterade teknik för att fånga ljudet på bästa sätt, men vi upplever ljudupptagningen som en besvikelse. Cam20 bör helst användas i kombination med externa mikrofoner om ljudkvalitet är viktig för dig och här är kameran en del av Konftels eget ekosystem med produkter för mötesrum som kan kopplas samman utifrån dina önskemål.

Sammanfattning

Konftel Cam20 kommer inte att göra dig besviken om du letar efter en mindre webbkamera som kan användas både i mindre mötesrum och som personlig webbkamera. Bildkvaliteten är riktigt bra och framförallt är den så vidvinklig (123 grader) att den med lätthet fångar alla mötesdeltagare i bild. Vi uppskattar också den medföljande fjärrkontrollen men är dessvärre lite besvikna när det kommer till ljudkvaliteten som de inbyggda mikrofonerna levererar.

Senaste artiklarna

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Telekom idag

Telekom idag Premium

Nyhetstjänsten för dig som jobbar med professionell kommunikation. Nu med nya nischade nyhetsbrev för ditt intresseområde och utbildnings-tv.