Test: Krispig bild i Logitechs minibar

Test Vi har allt fler videomöten på redaktionen. Nu har vi kört en del av dem i Logitechs nya lösning Rally Bar Mini. En dyr, men mycket bra videobar för det lilla till medelstora rummet.

Test: Krispig bild i Logitechs minibar

Dagens lösningar för rumssystem för videokonferens blir allt enklare att installera. När vi till slut får Rally Bar Mini till oss för test så är den inget undantag.

Någonting är fel

Du är inloggad som prenumerant hos förlaget Pauser Media, men nånting är fel. På din profilsida ser du vilka av våra produkter som du har tillgång till. Skulle uppgifterna inte stämma på din profilsida – vänligen kontakta vår kundtjänst.
Telekom idag premium

Läs vidare – starta din prenumeration

  • Tillgång till vår digitala Premium-tjänst om professionell kommunikation.
  • Nischade nyhetsbrev för Professional och Contact Center.
  • Få tillgång till alla avsnitt i vår utbildnings-tv om Teams, SD-Wan och Chattbotar.
  • Sex papperstidningar om året med tydligt fokus på Telekom-branschens viktigaste frågor.
Redan prenumerant?

På några minuter är vi igång – först med ett personligt Teams-konto och sedan med ett Teams Room-konto när vi styrt upp våra Microsoft-licenser. Ska vi vara ärliga märks ingen skillnad alls i fumktionen för Rally Bar Mini, men Microsoft uppger att det snart kommer funktioner som bara fungerar i specifik Teams Room-miljö.

Förinställt på Mini-baren är Microsoft Teams, Zoom Room, Pexip och som BYOD-lösning (plus några till rumslösningar som är mindre vanliga här). Alla dessa är enkla att komma igång och det går såklart att kombinera en rumslösning med möjligheten att koppla in den mot din egna laptop om man vill.

Det första vi undersöker är kameran. 4k-kameran från Logitech ger en rejält krispig bild i grundläge, maximerar vi den digitala inzoomningen blir det dock lite pixlig känsla hos mottagaren. Zoomningen kan antingen skötas manuellt med hjälp av fjärrkontroll eller med en touchskärm-panel, Tap kallad i Logitech-lingo, eller helt automatiskt av systemet.

Fakta och betyg

Rally Bar Mini

Tillverkare: Logitech.
Pris: Från 27000 kr exkl moms, och från 33000 kr exkl moms med Tap.
Anslutningar: 2 Hdmi ut för dubbla skärmar, 1 Hdmi in, 1 Usb C, 3 USB A. Wifi 802.11a/b/g/n/ac. Bluetooth.
Kamera: 4k kamera med 3840 x 2160 upplösning. 4x digital zoom. 30 frames i sekunden.
Mikrofoner: 6 inbyggda i baren. Rundstrålande. Kan kompletteras med externa mikrofoner om rummet kräver det.
Högtalare: 3 stycken inbyggda i baren.
Mått: 719 x 101 x 91 mm.
Vikt: 4 kg
Övrigt: Kan kopplas till Teams Room, Zoom room med flera. Certifierad för TR på Android och Windows och Zoom room. Kommer med fjärrkontroll, men kan också paras ihop med Tap-skärm på bordet. Kan manageras med Logitech Sync.

Betyg: 7,8

Prestanda 9
Kvalitetskänsla 8
Användarvänlighet 8
Innovation 7
Prisvärde 7

Den manuella inzoomningen är enkel att hantera och du kan med lätthet få ett utsnitt som passar i de flesta rum. Den automatiska följer den som talar vilket gör att man kan gå runt och ändå vara med i bild hos mottagaren. Funktionen är fortfarande i beta-läge och kommer att utvecklas i kommande mjukvaru-uppdateringar. Nu är den relativt långsam när den följer oss medan vi flyttar runt i rummet, vilket vi uppskattar eftersom en för snabb växling kan ge känslan av sjösjuka annars.

Nästa viktiga del är så klart mikrofonerna. Det finns sex stycken inbyggda mikrofoner vilket gör att Mini-baren passar bra i små och medelstora rum utan att man köper till extra puckar för att lägga på bordet.

Vi får bra betyg för ljudet på andra sidan – förutom för en av deltagarna i våra möten vars röst ständigt hackar oavsett hur bra uppkoppling vi har. Skumt minst sagt, och vi blev inte på det klara med vad det beror på – eftersom det inte ändrades mer än minimalt när vi ändrar inställningarna i portalen Sync som är Logitechs managerings-verktyg.

 

Kan ställas in i Sync

Den andra delen av ljud är såklart högtalarna. Här får vi ett trevlig ljud av de tre högtalare som är inbyggda. I Sync-portalen kan man göra inställningar för att få ljudet anpassat till röst-läget och det har vi föredragit under vårt test.

Videomötes-kamerorna kommer med allt mer mjukvara. För Rally Bar Mini finns det en inbyggd ai-kamera som dels hjälper till med den automatiska inzoomningen av talare, men som också hjälper till att räkna antalet människor i rummet. Det kan användas till exempel för att planera rumsstorlekar framåt, men kan inte se vilka personer som var med på mötet. Just det sista trycker Logitech hårt på för att kunna garantera intregriteten hos användarna.

Rally Bar Mini är tillsammans med övriga kameror i Rally-serien Logitechs mest väldesignade produkter. Känslan i produkten är bra; det är kvalitativa material som valts både i plast-, gummi och tygdetaljer. Även om vårt test är begränsat i tid så räknar vi med att detta är en produkt som håller långsiktigt.

Och långsiktigheten i det är viktig, för Rally Bar Mini är en lösning som är aningen dyrare än konkurrenterna från till exempel Poly Studio X30 som kostar ungefär hälften. Betygen för produkterna är väldigt likvärdiga så prismässigt är det en klar seger för Poly.

Sammanfattningvis är det här en väldigt bra lösning för det lilla till medelstora rummet. Du får betala en rätt hög summa, men du får också bra kvalitet för pengarna.

Senaste artiklarna

Telekom idag

Telekom idag Premium

Nyhetstjänsten för dig som jobbar med professionell kommunikation. Nu med nya nischade nyhetsbrev för ditt intresseområde och utbildnings-tv om aktuell teknik.