Föregångaren G2 var en av 2013 års absolut bästa telefoner och förväntningarna på G3 är därför högt ställda. Många journalistkollegor har också redan hunnit hylla LG:s nya topplur. Vår egen bekantskapen börjar dessvärre på kant när telefonen direkt slinter ur näven som en hal tvål och far över rummet i en vid båge (den höll). Ögat njuter av den vässade formgivningen men baksidan i metalliknande plast i kombination med runda kanter och väl tilltaget format gör G3 allt för svår att hålla greppet om.
Skarpt med laser
Annars är det mycket som imponerar, inte minst den superskarpa jätteskärmen med qhd-upplösning och kameran som tack vare laserassisterad autofokus snabbt hittar motivet rätt. Bilderna håller toppklass och blir såväl skarpa som färgrika och med fin kontrast. Kameraappen hade däremot gärna fått bjuda på fler manuella inställningsmöjligheter.
Vill man ha mer än titta och tryck av får man ladda hem någon tredjepartsapp. Däremot går det att ta selfies med både röst- och rörelsestyrning. Videoinspelning i 4K-upplösning känns fortfarande mest som en gimick men inspelningarna i 1080p flyter fint.
Knack, knack, vem där?
Imponeras gör vi däremot inte av möjligheten att väcka och låsa upp G3 genom att knacka på skärmen vilket LG gör ett stor nummer av. Det förstnämnda är smart tänkt men driver oss till vanvett eftersom skärmen reagerar även i byxfickan,vilket får telefonen att pipa irriterat. Funktionen kan dessutom bara stängas av via en dold meny. Att knacka sin låskod är inte heller speciellt smidigt och passar bäst för användare med stark ovilja mot siffror. Risken känns också stor att man väljer för få knack i koden vilket ger sänkt istället för höjd säkerhet.
Batteriet i G3 är väl tilltaget och tillsammans med smart strömbesparing klarar sig G3 ovanligt länge utan laddning vilket ger pluspoäng. Att det är löstagbart är bra den dag batteriet behöver bytas men lite av premiumkänslan försvinner med knarret i telefonens tunna bakstycke.
Varning för bantat minne
Komponenterna i G3 är de vassaste som går att få tag på just nu men trots det är prestandan lite av en slamkrypare. Vårt testexemplar har 16 GB lagringsutrymme vilket går att utöka med en väl dold plats för sd-kort ovanpå simkortet. Men vad LG inte direkt skriker ut är att denna version också har 1 GB mindre arbetsminne än 32 GB-modellen. Troligen är det detta i kombination med den höga skärmupplösningen som är orsaken till svagt resultat i prestandatesten med Antutu Benchmark, G3 16 GB hamnar strax efter G2 och blir akterseglad av konkurrenternas toppmodeller trots likvärdiga komponenter. Vi gör om testet och får likvärdiga resultat. En sökning på nätet visar att andra kommit till samma slutsats medan de som testat modellen med 32 GB redovisar toppresultat.
Oväntat lagg
Benchmarktester är nu inte riktigt verkligheten men även vid vanlig användning behöver telefonen oväntat nog betänketid då och då, här finns det utrymme för en mjukvaruuppdatering. Och framför allt finns det ingen anledning att i den här prisklassen köpa den bantade versionen då det inte skiljer så många hundralappar mellan dem.
Trots avigsidorna är G3 ändå en riktigt trevlig bekantskap och LG verkar ha hittat receptet för hur de ska klara konkurrensen i premiumsegmentet. Men lite synd är det ändå.