Test: Logitech Brio 505 – alla funktioner du behöver i smidigt format

test Om du inte behöver 4k-upplösning så bjuder Logitechs cylinderformade webbkamera på riktigt bra bildkvalitet.

Test: Logitech Brio 505 – alla funktioner du behöver i smidigt format

Logitechs senaste webbkamera för personligt bruk sticker inte ut med några alltför innovativa funktioner, men det innebär inte att det här är en dålig webbkamera. Tvärtom levererar den riktigt bra bildkvalitet i ett prisvärt paket som är certifierat för användning med Microsoft Teams, Google Meet såväl som Zoom.

Någonting är fel

Du är inloggad som prenumerant hos förlaget Pauser Media, men nånting är fel. På din profilsida ser du vilka av våra produkter som du har tillgång till. Skulle uppgifterna inte stämma på din profilsida – vänligen kontakta vår kundtjänst.
Telekom idag premium

Läs vidare – starta din prenumeration

  • Tillgång till vår digitala Premium-tjänst om professionell kommunikation.
  • Nischade nyhetsbrev för Professional och Contact Center.
  • Få tillgång till alla avsnitt i vår utbildnings-tv om Teams-telefoni, SD-Wan och Chattbotar.
  • Sex papperstidningar om året med tydligt fokus på Telekom-branschens viktigaste frågor.
Redan prenumerant?

Mjukvarucertifieringarna vittnar om att det här är en företagsanpassad modell. Brio 505 är mycket riktigt syskonmodell med den något enklare modellen Brio 500. En annan egenskap som gör att kameran passar bra i jobbsammanhang är att det finns stöd för fjärradministration.

Brio 505 har en ovanligt smart upphängningsanordning som gör det enkelt att montera den på både bärbara datorer och lite djupare, stationära bildskärmar. Först trodde vi att basplattan skulle klistras fast på skärmens baksida, men det visar sig att det inte handlar om klister, utan en uppsättning små sugkoppar som står för fästet. Det innebär att man kan avlägsna fästet och flytta över det till en annan skärm om så önskas.

Enkel och flexibel placering

Själva kameradelen snäpps fast med ett magnetfäste på hållaren, men det går att skruva loss magneten för att i stället montera kameran på ett stativ med universalgänga. Vi uppskattar att upphängningsanordningen har inte mindre än tre vinklade leder, vilket gör placeringen enkel och ytterst flexibel. Om du inte vill använda dig av sugkopparna i basplattan går det precis lika bra att klämma fast kameran ovanför bildskärmen.

Kameran har en diskret design och vår testkamera hade en mörkgrå färg med lite ljusare stänk. Den finns även tillgängligt i vitt och ljust rosa. Kameran är till stor del tillverkad av återvunnen plast. Det är tydligt att Logitech, liksom många andra tillverkare, har lyckats styra om till en mer hållbar tillverkning.

Liksom många andra moderna webbkameror har Brio 505 ett inbyggt, fysiskt linsskydd för att öka säkerheten. Skyddet fälls enkelt ned genom att man roterar höger kortsida av den cylinderformade kameran.

Fakta

Fakta och betyg

Logitech Brio 505

Tillverkare: Logitech

Mått: 51,5 mm (höjd), 110 mm (bredd), 45 mm (djup).

Vikt: 121 g inklusive monteringsklämma och sladd.

Sladdlängd: 1,5 m.

Systemkrav: usb-c-port, Windows, Mac OS, Chrome OS.

Certifierad: Microsoft Teams, Zoom, Google Meet.

Maximal upplösning: 1080p/30 fps (1920 x 1080 pixlar).

Bildvinkel: 90°/78°/65°.

Fokustyp: Autofokus.

Inbyggd mikrofon: stereo, räckvidd på 1,22 meter.

Övrigt: Integrerat sekretesskydd.

Pris: cirka 1199 kronor exkl. moms.

BETYG

Betyg: 8

Prestanda: 8

Kvalitetskänsla: 9

Användarvänlighet: 9

Innovation: 7

Prisvärde: 7

Jämfört med exempelvis den inbyggda kameran i en Macbook Pro så är Brio 505 betydligt mer vidvinklig, 90 grader, men det finns även två lägen med mindre vinkel, 78 och 65 grader, som man kan ställa in från den tillhörande mjukvaran Logi Tune. Bildkvaliteten påverkas inte nämnvärt negativt när vi växlar mellan de olika vinkellägena, men vi gillar ändå 90-gradersläget bäst. Att du ska hålla fingrarna bort från den digitala zoom-funktionen säger sig självt – som alltid leder det till klart försämrad bildkvalitet.

Följer personens rörelser

I Logi Tune-mjukvaran kan man även justera bildkvaliteten på flera olika sätt och aktivera den funktion som Logitech kallar automatisk inramning eller “right sight”. Right sight, ska göra att kameran kan justera bildutsnittet beroende på hur en person rör sig framför kameran, men det är en funktion som ännu inte var lanserad när vi testade kameran.

När vi låter kameran justera exponering, vitbalans och skärpa automatiskt blir bildkvaliteten riktigt trevlig, särskilt när HDR-funktionen också är aktiverad. Det gör att även ljusa bakgrunder i ett rum kan återges utan att bli helt utfrätta. Även andra typer av lite svårare ljusförhållanden klarar Brio 505 av utan några större problem.

Kamerans inbyggda mikrofon lämnar tyvärr en del i övrigt att önska. Vår samtalspartner upplever ljudupptagningen som lite burkig och klart sämre än i det professionella headset som vi brukar använda i samband med videomöten. Detta trots att Logitech uppger att de dubbla inbyggda mikrofonerna har funktioner för att förbättra ljudkvaliteten, bland annat genom att avlägsna störande bakgrundsljud.

Sammanfattning

Brio 505 sticker egentligen inte ut med några nya och innovativa funktioner, men den ger oss bra bildkvalitet i upplösningen 1080p till helt rätt pris och är enkel att montera på de flesta datorer.

Senaste artiklarna

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Telekom idag

Telekom idag Premium

Nyhetstjänsten för dig som jobbar med professionell kommunikation. Nu med nya nischade nyhetsbrev för ditt intresseområde och utbildnings-tv.