Test: Huawei P20 Pro i toppklass

Mobiltelefon Kinesiska Huawei har en av världens absolut största utvecklingsbudgetar. Mycket går såklart åt till att utveckla 5g. Men en del läggs också på artificiell intelligens och det har man stoppat in i nya telefonen P20 Pro.

Test: Huawei P20 Pro i toppklass

Målet är att utmana toppkonkurrenterna på riktigt. Jämfört med konkurrenterna i flaggskeppsmobil-klassen är P20 Pro ”billig”. Den kostar runt 8500 kronor vilket är betydligt mindre än 11500 för Iphone X och 9900 för Samsung Galaxy S9 plus, lite mindre än Samsung Galaxy S9 för 9000 kronor och ganska likvärdigt med Iphone 8 plus. 

Någonting är fel

Du är inloggad som prenumerant hos förlaget Pauser Media, men nånting är fel. På din profilsida ser du vilka av våra produkter som du har tillgång till. Skulle uppgifterna inte stämma på din profilsida – vänligen kontakta vår kundtjänst.
Telekom idag premium

Läs vidare – starta din prenumeration

  • Tillgång till vår digitala Premium-tjänst om professionell kommunikation.
  • Nischade nyhetsbrev för Professional och Contact Center.
  • Få tillgång till alla avsnitt i vår utbildnings-tv om Teams-telefoni, SD-Wan och Chattbotar.
  • Sex papperstidningar om året med tydligt fokus på Telekom-branschens viktigaste frågor.
Redan prenumerant?

Vi går igenom telefonen punkt för punkt, och börjar med de två som sticker ut mest.

* Kameran. I marknadsföringen är det framför allt kameran som lyfts fram, som faktiskt är fyra stycken. Bak sitter en 40 MP kamera, tillsammans med en 20 MP och en 8 MP med 3x-zoom. Fram är det en selfie-kamera på 24 MP.

I normalläget blir bilderna 10 MP och upplösningen på dem riktigt bra. Precis som alla andra testare är det dock mörkerläget som jag blir imponerad av. Många tillverkare har pratat om att ha löst foto av bra kvalitet i dåligt ljus, men det här är klassen bättre än jag tidigare testat. P20 Pro lägger automatiskt ihop flera bilder i nattläget och det ger bilder med bra detaljer och ljus – tack vare artificiell intelligens.

Det finns också ett rent ai-läge för kameran som med hjälp av bildigenkänning ger dig speciella inställningar om den känner igen mat eller ett ansikte, till exempel. Den här tekniken är fortfarande i sin linda – LG har en liknande i sin nya G7 Thinq – och har långt kvar tills den verkligen är en hjälp.

* Batteri. Med en kapacitet på 4000 mAh är batterikapaciteten väl tilltagen. Genom diverse automatik och en skärm med lägre upplösning på skärmen så lyckas Huawei få mycket bra batterikapacitet i P20 Pro. Dessutom är telefonen snabbladdad.

Ett kraftigt minus är dock att man valt bort trådlös laddning, vilket behövs eftersom man på känt Iphone-manér valt bort 3,5 mm-uttaget för hörlurar.

* Prestanda. Prestandan är helt ok i P20 Pro, och framför allt är den väldigt snabb i både fingeravtrycksläsaren som sitter på framsidan och ansiktsigenkänningstekniken som fungerar utan att man behöver trycka på någon knapp. Ansiktsigenkänningen fungerar så bra att man oftast har låst upp telefonen medan man lyfter upp den.

Chippet i luren är detsamma som i Mate 10 Pro som kom förra hösten: Kirin 970 – och prestandamässigt ger den klart sämre resultat än Samsung Galaxy S9 som vi hade i test precis före. Men kraften är ändå väl tilltagen och vi har inga som helst bekymmer med laggning eller liknande även när vi kör med många funktioner samtidigt.

* Skärmen. Numer är flera telefoner utrustade med sensorer i mitten av framsidans överkant – med skärm ända upp till övre kanten runt om ett svart område. Så också P20 Pro.

Skärmen är på 6,1 tum av amoled-typ och den känns stor. Upplösningen är 1080×2244, vilket gör att den är lite bredare än 16×9-standarden. Det är en sämre upplösning än toppkonkurrenterna, men ändå tillräckligt bra för att få en fin filmupplevelse när du streamar på Svt play eller Netflix.

* Kvalitet. Känslan i telefonen är att den är påkostad – vilket ju en telefon i den här prisklassen bör vara. Materialvalen med en baksida i glas är bra (om än kanske inte så hållbar) och hela konstruktionen känns solid.

Tyvärr tappade jag telefonen i backen från jackfickan under testet ned på ett stengolv från cirka en meter. P20 Pro klarade av fallet ganska bra – det blev lite glassplitter i ena hörnet av baksidan, men skärmen höll och telefonen fortsatte fungera som tidigare.

Som helhet ger jag P20 Pro ett mycket högt betyg. Det här är en telefon som nästan är i klass med Samsung Galaxy S9 som jag rankat högst i år, men aningen billigare. Bryr du dig mer om pengar än om att ha en Samsung eller Iphone så är denna telefon högt rekommenderad. Speciellt om du tar mycket bilder med telefonen.

Fakta

Fakta >> Huawei P20 Pro

Operativsystem: Android 8.1. Processor: Kirin 970, 8 kärnor. Minne: 6 GB. Lagring: 128 GB, ej plats för minneskort. Skärm: 6,1 tum amoled, 1080 x 2240 bildpunkter. Kameror: 3 st bak (40+20+8 MP) och 1 fram (24 MP). Anslutningar: Usb c. Data: 2g, 3g, 4g, wifi 802.11 a/b/g/n/ac, bluetooth 4.2, nfc, Batteri: 4000 mAh. Övrigt: Fingeravtryck, ansiktsigenkänning, dubbla sim, vattentät IP67. Storlek: 155 x 73,9 x 7,8 mm. Vikt: 180 g. Pris: 8500 kronor.

Betyg:

Prestanda: 8 Kvalitet och design: 8 Användarvänlighet: 10 Ljud och bild: 8 Prisvärde: 9 Totalt: 8,6

Senaste artiklarna

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Telekom idag

Telekom idag Premium

Nyhetstjänsten för dig som jobbar med professionell kommunikation. Nu med nya nischade nyhetsbrev för ditt intresseområde och utbildnings-tv.