Test: Poly V6200 – för de som prioriterar användarvänlighet

Test Bra arbetslurar – men kanske inget för de coola kidsen. Poly Voyager 6200 kombinerar habilt ljud med hög användbarhet och är fruktansvärt lätta att ta till sig. 

Test: Poly V6200 – för de som prioriterar användarvänlighet

För de som är på jakt efter ett par hörlurar är utbudet i dag brett. Trådlösa alternativ som passar för arbete samt privatliv finns det många av, men i de flesta fall handlar det om någon form av kompromiss.
Poly V6200 är ett alternativ som främst är inriktad mot samtal och arbete. Så håller de vad de utlovar?

Någonting är fel

Du är inloggad som prenumerant hos förlaget Pauser Media, men nånting är fel. På din profilsida ser du vilka av våra produkter som du har tillgång till. Skulle uppgifterna inte stämma på din profilsida – vänligen kontakta vår kundtjänst.
Telekom idag premium

Läs vidare – starta din prenumeration

  • Tillgång till vår digitala Premium-tjänst om professionell kommunikation.
  • Nischade nyhetsbrev för Professional och Contact Center.
  • Få tillgång till alla avsnitt i vår utbildnings-tv om Teams, SD-Wan och Chattbotar.
  • Sex papperstidningar om året med tydligt fokus på Telekom-branschens viktigaste frågor.
Redan prenumerant?

Design och passform

Själva formfaktorn med in ear-hörlurar i kombinationen med ett nackband kanske en del ogillar. Men Poly har löst det hela riktigt bra. Nackbandet är lätt och tack vare en slags gummiyta så håller de sig på plats. Själva hörlurarna är även de förhållandevis lätta, eftersom en hel del teknik inte behöver huseras här. De är även bekväma och passformen fungerar perfekt för mig. Andra alternativ av in ear-lurar kan ha tendenser att halka ur – men inte här. De sitter bergfast.

Knapparna på enheten har även de tänkts igenom. Det är lätt att hitta svara/avsluta/play/pause-knappen samt de för volymjustering. De båda skjutknapparna, en för on/off och den andra för att slå på eller stänga av brusreduceringen likaså.

Självklart går Voyager 6200 att använda i de flesta fall, men formfaktorn gör att viss fysisk aktivitet – som att springa eller göra mer aktiva rörelser inte blir bekvämt.
Det är inte heller så att hörsnäckorna går att fästa på nackbandet, eller att sladdarna kan ”dras in” – vilket gör att de dinglar runt om man inte har dem i öronen.
Ett plus jämfört med de lite rejälare over/on-ear-lurarna är att om man behöver, så går det att på ett enkelt och bekvämt sätt endast ha en hörsnäcka i örat.

Att man får med en USB-dongle är något som skiljer 6200 från många enklare alternativ. Det här borgar för att du enkelt ska kunna använda dem med olika kontaktcenter-, video- och samarbetslösningar fullt ut.

3 positiva/negativa

Positiva

– Multipoint-teknik – vilket gör att du kan para flera enheter samtidigt. Två enheter kan helt sömlöst vara kopplade.
– USB-donglen
– Bra batteritid

Negativa

– Ljudkvaliteten är bra för samtal, lite snålt register för de som vill lyssna på musik
– Formfaktorn inget som passar när man är aktiv/springer
– Skjortkragar kan ge sämre samtalskvalitet

 

Ljud- och samtalskvalitet

När jag slår på musik för första gången blir jag imponerad. Det är klart bättre än vad jag först trott – om än inte i paritet med mer specialiserade headset.
Det hela är bra, men när man gör mer djuplodande lyssningstest och dissekerar hur väl lurarna svarar upp i de olika registren – så krackelerar de. Det finns inte riktigt den bredd som en audiofil vill ha och i både bas- samt diskanten kapar lurarna av.
Upplevelsen blir därför plattare än om man använder omslutande lurar mer inriktade för ändamålet.

I samtal hämtar man dock upp tappade poäng. Mikrofonerna i nackbandet innebär att det snudd på alltid är bra kvalitet. Ingen jag pratar med klagar på ljudet och tonen är god. Det lätt burkiga ljud som många headset utan dedikerad mikrofonbom eller liknande teknik får har man inte här. Visst, rösten blir lite platt – men tack vare mikrofonpositionen så är det inte allt för illa.
Bra brusreducering ser även till att filtrera bort mycket av störande bakgrundsljus. Och under testet är det ingen som klagar över att de inte hör vad jag säger.

Betyg: Poly V6200

Prestanda: 6
Kvalitet och design: 8
Användarvänlighet: 9
Innovation: 7
Prisvärde: 7

Summerat

Jag har tidigare inte varit så begeistrad i ”halsbandslösningar” när det kommer till hörlurar. De har liksom inte känts riktigt som rätt. Men det Poly Voyager 6200 ger är en riktigt bra kombination av lätt vikt, rejäl batteritid, bra teknik – och kvalitet i det ack så viktiga samtalet. Det tog inte mer än en vecka innan jag helt övergav de betydligt mer exklusiva over ear-alternativen jag hade – just för att V6200 trillar in på sweetspoten att leverera bra ljud- och samtalskvalitet samt det väldigt viktiga: att de är lättanvända.

Fakta: Poly Voyager 6200 UC

Typ: Trådlösa hörlurar med nackband
Fungerar med: 2 samtidiga enheter, upp till 8 parade
Batteritid: 16 timmars lyssning, nio timmars taltid och 14 dagars standbytid
Anslutning: Bluetooth 5.0
Anslutningslängd: 30 meter
Omfång, hörlurar: 20 – 20 000 Hz
Vikt: 56 gram
Mikrofon: 4 st med DSP
Färg: Svart
Övrigt: aktiv brusreducering, certifierade för Skype for Business och anpassad för UC-applikationer samt softphones
Cirkapris: 2 200 kr

Senaste artiklarna

Telekom idag

Telekom idag Premium

Nyhetstjänsten för dig som jobbar med professionell kommunikation. Nu med nya nischade nyhetsbrev för ditt intresseområde och utbildnings-tv om aktuell teknik.