Test: Polys nya videobar X30 får bra omdöme

Videomöte Huddle Rooms passar också bra för videomöten. Vi har testat Polys nya lösning X30 som är en alli-i-ett-lösning för dessa små utrymmen.

Test: Polys nya videobar X30 får bra omdöme

Corona-pandemin har gjort videomöten betydligt mer frekventa. Vi passade då på att testa Polys nya X-serie som finns för små (X30) och lite större rum (X50). Att göra testet av X30 från mitt hemmakontor var dock lite svårare än väntat, eftersom både videobaren och bordskontrollen behöver ethernet-koppling och jag främst jobbar trådlöst i lägenheten med ett meshnätverk. Det gick till slut att lösa med hjälp av en PoE-injektor och lite långa sladdar, men då visade det sig tyvärr att tv:n för gammal för att kunna användas ihop med X30.

Någonting är fel

Du är inloggad som prenumerant hos förlaget Pauser Media, men nånting är fel. På din profilsida ser du vilka av våra produkter som du har tillgång till. Skulle uppgifterna inte stämma på din profilsida – vänligen kontakta vår kundtjänst.
Telekom idag premium

Läs vidare – starta din prenumeration

  • Total tillgång till alla guider och tester
  • Premiumnyheter med de senaste trenderna
  • Fullt fokus på att du ska göra rätt kommunikationsval
  • Tryckt magasin med sex nummer om året
Redan prenumerant?

Det som i teorin ska vara en enkel installation, visade sig i praktiken vara svårare. Men när jag sedan tog mig in till vårt relativt öde kontor i dessa corona-tider och gjorde samma installation där så tog det inte speciellt många minuter att komma igång.

X30-baren kopplas in med ström, ethernet och hdmi-kabel. Med hjälp av ett medföljande fäste ställer man den sedan ovanpå skärmen och sen är du igång. På skärmen dyker det upp en webb-adress som du går in på och där kan du sedan börja göra inställningar på hur du vill att X30:n ska fungera. Det är mycket enkelt att ta sig igenom de olika momenten.

På bordet har du också placerat kontrollen TC8, som är ett tillbehör som man bör köpa till. Med den styr man kameran, bokar möten med mera. Har du pekskärmar så går det att använda dem istället, men i ett konferensrum där många ska använda systemet underlättar TC8 hanteringen. Köpte du dem som ett paket är de redan parade på fabriken, men annars ordnar du lätt det på Polys admin-sida.

Viktigt i det här skedet av ditt användande är att bestämma dig för om du vill köra X30:n i Poly-läge där du kan ringa in till andra system, eller om du vill koppla den till ett rum-system. Idag är Zoom-room tillgängligt, men i sommar räknar Poly med att även Teams-Room släpps ut på marknaden.

Koppling till Zoom-rummet är mycket enkelt eftersom du bara ska fylla i en kort kod för att koppla rätt konto till X30:n. Sen är du igång och kan boka Zoom-möten med alla dina kontakter.

 

Allt i ett i baren

Poly X30 är en videobar med 4k-kamera, mikrofoner och inbyggda högtalare. Det är bara monoljud på grund av storleken, medan den större X50 har stereo. Ljudet är helt okej och det går att spela musik på enheten med rimligt resultat.

4k-video känns ju bra, men allt som oftast är kvaliteten ändå lägre eftersom det skulle ta väldigt mycket bandbredd om alla videosamtal skickades med denna höga upplösning.

X30 har flera videofunktioner. Den zoomar automatiskt in den som talar i rummen, och sitter personerna som talar hyfsat nära varandra så sker förflyttningen av kameran med en mycket mjuk rörelse till personerna – klart mjukast på marknaden i denna prisklass. Blir avståndet för stort så sker klippet istället direkt.

Zoomningen går att stänga av om du föredrar att alltid ha en viss inställning. Vid maximal utzoomning får du med 120 grader från kameran, vilket täcker de flesta små rum även om konkurrenten Jabra Panacast klarar 180 grader.

 

Tar bort klappningar 

Mikrofonerna i X30 är anpassade för mindre rum. Det gör att om du kommer för långt ifrån enheten så fungerar det sämre och mottagaren på andra sidan får höra mer av ljudet runt omkring. Några meters differens mellan personerna är dock inget bekymmer.

Det finns massor med teknik här för att göra ljud-upplevelsen vassare. Till exempel använder Poly algoritmer för att filtrera bort störande ljud som inte är prat, såsom handklappning eller luftkonditionering. Det är imponerande att se den du pratar med klappa händerna utan att du hör det samtidigt som talet släpps igenom, men en snarkande hund klarade den dock inte av att rensa bort.

Sitter du med X30:n i ett litet mer öppet utrymme, så kan du också slå på acoustic fence och då stänger enheten av ljudet som kommer utanför upptagningsområdet. Fungerade utmärkt vid vårt test.

Priset då? X30 kostar 17500 exklusive moms och det är såklart betydligt mer än de 9500 kronor som usb-varianten Studio kostar som vi tidigare testat. Det här är en ganska spretig produkt-grupp så det är svårt att bedöma prisvärdheten, men skulle du ha köpt motsvarande utrustning från Poly tidigare så hade du ungefär fått betala det dubbla.

Fakta och betyg

Poly Studio X30

Tillverkare: Poly.

Pris: Cirka 17500 kr exkl moms med TC8-kontrollen.

Kamera: 4k-kamera med 120 graders vidvinkel (2160 p). Optisk zoom.

Mikrofoner: 3 mikrofoner.

Mått: 441 x 62 x 63 mm.

Vikt: 730 g.

TC8: 8 tums pekskärm som styr video-enheten. Mått: 123 x 79 x 21 mm. Vikt: 812 g.

Övrigt: Automatisk inzoomning av personer som talar. AI-funktioner för att rensa bort störande ljud och inställning av område som mikrofonerna ska ta upp ljud från.

Prestanda 8
Kvalitetskänsla 9

Användarvänlighet 8

Innovation 7

Prisvärde 7

Snitt: 7,8

Som helhet tycker vi att det är en bra produkt som fyller syftet väl – den är enkel att installera och prestandan är bra, framför allt i mikrofon-hanteringen. Det gör att detta är ett bra köp för den som vill utrusta flera små utrymmen på kontoret med video-utrustning där man inte måste ha med sig dator för att kunna koppla in sig till mötet. Det sparar många minuter totalt sett på företaget.

Kontoret

Samarbete

Whitepaper

Kontaktcenter

Karriär

Telekom idag

Telekom idag Premium

- för dig som behöver full koll på framtidens kommunikation.
Just nu begränsat erbjudande!