Test: Samsung Galaxy S24 Ultra – läcker värstingmodell med ai-funktionalitet

TEST Med den nya Galaxy S24 Ultra visar Samsung återigen att de ligger i framkant vad gäller innovation och teknik. Telefonen är fullproppad med spännande funktioner som realtidsöversättning och kamera med ai-funktioner.

Test: Samsung Galaxy S24 Ultra – läcker värstingmodell med ai-funktionalitet

Samsung Galaxy S24 Ultra är en rejäl pjäs. Premiumkänslan blir tydlig tack vare titanramen som omgärdar den stora skärmen. Designen är faktiskt överlag väldigt stilren.

Någonting är fel

Du är inloggad som prenumerant hos förlaget Pauser Media, men nånting är fel. På din profilsida ser du vilka av våra produkter som du har tillgång till. Skulle uppgifterna inte stämma på din profilsida – vänligen kontakta vår kundtjänst.
Telekom idag premium

Läs vidare – starta din prenumeration

  • Tillgång till vår digitala Premium-tjänst om professionell kommunikation.
  • Nischade nyhetsbrev för Professional och Contact Center.
  • Få tillgång till alla avsnitt i vår utbildnings-tv om Teams-telefoni, SD-Wan och Chattbotar.
  • Sex papperstidningar om året med tydligt fokus på Telekom-branschens viktigaste frågor.
Redan prenumerant?

Mycket av förhandssnacket kring den nya Galaxy-serien har föga förvånande handlat om ai, och inte minst möjligheten att med hjälp av artificiell intelligens i realtid översätta samtal. Vi testar genom att ringa en franskspråkig vän. Vederbörande upplever att ai-funktionerna översätter engelska till franska på ett bra och korrekt vis. Däremot har den något svårare att översätta franska till engelska med en begriplig ordföljd. Under hela samtalet får vi också upp konversationen i textform på skärmen. 

Nu initialt klarar mobilen av att i realtid översätta 13 språk, men inte svenska. Sådan funktionalitet ska dock enligt tillverkaren tillkomma under året.

Översättningsförmågan finns också i textkonversationer och det finns också en tolk-app som exempelvis kan användas om du är utomlands och behöver hjälp att förstå ett nytt språk.

Ai hjälper också till att säkerställa rätt ton i sms, att sammanfatta anteckningar och så vidare. Ai-funktionaliteten kring språk och dylikt finns i alla tre nya Galaxy-modeller, och inte bara i flaggskepet Ultra.

Fakta

Fakta och betyg: Samsung Galaxy S24 Ultra

Operativsystem: Android 14

Processor: Qualcomm Snapdragon 8 Gen 3

Minne: 12 GB RAM

Lagring:  Finns i 256 GB, 512 GB och 1 TB

Skärm: 3120 x 1440 QHD+ Dynamic AMOLED 2X

Kameror: 200+50+10+12 Mpx fyra kameror

Antal SIM-kortplatser: Dual-SIM

Anslutning: usb-c

Data: 2G, 3G, 4G, 4G LTE, 5G.

Batteri: 4400 mAh.

Storlek: 162,3 x 79,0 x 8,6.

Vikt: 232 gram.

Pris: cirka 18 000 kr plus moms

BETYG

Prestanda: 9

Kvalitet och design: 9

Användarvänlighet: 7

Ljud och bild: 8

Prisvärde: 7

Totalt: 8

Även på kamerasidan har det hänt mycket. S24 Ultra har utrustats med dubbla zoomkameror med olika brännvidd. Bilderna blir detaljrika, med imponerande dynamik och läckra detaljer.

Dessutom har även kameran utrustats med ai-funktionalitet. Provisual-motorn kommer med genuint användbara förslag i bildredigeringen, som exempelvis att ta bort skuggor eller reflektioner i bilderna.  Till och med en tämligen begränsad fotograf som undertecknad klarar av att ta bra bilder.

Den nya möjligheten ”Circle to search” är precis vad det låter som. Du ringar helt enkelt in någonting i en bild eller en video och får utifrån det sedan upp resultat på Google. En skillnad från snarlika Google Lens är att du med Circle to Search inte behöver gå in i en separat app. Du trycker bara på hemknappen och ringar in det du vill söka på, oavsett vilken app du använder. 

Sammanfattning

På många sätt markerar lanseringen av Samsung Galaxy S24-serien starten för en ny era av mobiltelefoner. Ai-kapplöpningen är tveklöst igång, och här för att stanna. Många av de nya funktionerna är häftiga. Kanske framför allt möjligheten att direktöversätta samtal i realtid som när stöd för ännu fler språk så småningom kommer bör kunna bli väldigt användbart i många företag och organisationer.

Samtidigt är det en del funktioner där användningsbehoven för genomsnitts-användaren inte är helt uppenbara. Åtminstone inte ännu. Circle to search-funktionaliteten är så klart smidig att använda och på flera sätt tekniskt imponerande. Samtidigt har jag personligen lite svårt att hitta tillfällen i min vardag, oavsett om jag jobbar eller är ledig där Circle to search är need to have och inte bara nice to have.

Det allmänna intrycket av telefonen som helhet är dock övervägande positivt. Sett till funktionaliteten är det höga priset motiverat. Dessutom återfinns många av ai-funktionerna i alla tre S24-modeller och inte bara i värstingmodellen Ultra. Den ai-glada early adoptern kommer inte bli besviken efter ett köp.

Senaste artiklarna

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Telekom idag

Telekom idag Premium

Nyhetstjänsten för dig som jobbar med professionell kommunikation. Nu med nya nischade nyhetsbrev för ditt intresseområde och utbildnings-tv.