Testet fastslår – de har bäst mobilnät

Mobilnät Totalsegrare igen – och samtidigt bäst i samtliga kategorier. När det kommer till att ha bäst mobilnät är det en spelare som dominerar. Det slår mätföretaget Umlaut fast.

Testet fastslår – de har bäst mobilnät

Det är för sjätte ¨året som det oberoende mätföretaget Umlaut utvärderat nätkvalitet och den faktiska kundupplevelsen vid användning av mobila tjänster. Så vad kom de då fram till?

Jo att med 936 poäng av 1 000 möjliga är det Telias mobilnät som är bäst. På andra plats kommer Telenor följt av Tele2 (som de delar nät med) och sist av de fyra nätägarna kommer så Tre.

Årets testar av tal och data inkluderar cirka 45 procent av Sveriges befolkning, vilket alltså motsvarar runt 4,7 miljoner människor. Nytt är att 5g är en av mätparametrarna.

Telia som då utsågs vara bäst i samtliga kriterier uppmätte 291 av 300 möjliga poäng i samtalskvalitet, uppsägningstid och lyckade uppkopplingar. Och det var särskilt i den här kategorin distansen till de övriga var stor.

De andra två, data samt ”crowd”, var marginalen till övriga inte alls lika markant – dock vart det Telia-seger även här.

– Grattis till teamet på Telia! När du slår på telefon och ansluts till ett mobilnät tänker du sällan på vad som händer bakom kulisserna för att kunna ringa, surfa, skicka sms, streama och ladda upp innehåll. Kundupplevelsen hänger mycket på prestandan av mobilnätet, som styr hur bra det fungerar. Det är vad vi noga mäter, från Torneå i norr till Malmö i söder och med moderna metoder som ändras och uppdateras varje år för att spegla den snabba teknikutvecklingen, säger Hakan Ekmen, vd på Umlaut.

Senaste artiklarna

Telekom idag

Telekom idag Premium

Nyhetstjänsten för dig som jobbar med professionell kommunikation. Nu med nya nischade nyhetsbrev för ditt intresseområde och utbildnings-tv om aktuell teknik.