TI testar: Budgetluren är användarvänlig

Alcatel A7 Även om Alcatel A7 inte kommer att gå till historien med banbrytande teknik så uppfyller den ändå det mesta man behöver i en jobbmobil. Med ett extra plus för bra batterikapacitet.

TI testar: Budgetluren är användarvänlig

Alcatels A7 förvånar mig. På ett positivt vis. Med en prislapp på strax över 2 000 kronor hade jag väntat mig något betydligt sämre än vad jag nu har testat under en vecka. Först och främst är den mycket enkel att komma igång med och använda. För de som är vana med Android är gränssnitt och appar välbekanta, men bjuder inte heller på några direkta överraskningar. Jag fattar dock extra tycke för Alcatels app Phone Guard där användaren överskådligt kan hålla koll på status för antivirus och batteriförbrukning, samt justera dataanvändning. Så fort appen öppnas får man direkt överblick på lagringsutrymme och minne i en trevlig display.

Någonting är fel

Du är inloggad som prenumerant hos förlaget Pauser Media, men nånting är fel. På din profilsida ser du vilka av våra produkter som du har tillgång till. Skulle uppgifterna inte stämma på din profilsida – vänligen kontakta vår kundtjänst.
Telekom idag premium

Läs vidare – starta din prenumeration

  • Tillgång till vår unika digitala Premium-tjänst öppen bara för prenumeranter.
  • Ett nischat nyhetsbrev för just ditt intresseområde; Professional eller Contact Center.
  • Full tillgång till vår digitala kunskapsbank med över 16 000 artiklar.
  • Sex papperstidningar om året med tydligt fokus på Telekom-branschens viktigaste frågor.
Redan prenumerant?

Inte läskig

Undertecknad brukar tycka det är rent sagt läskigt att komma åt platsen för sim-kort och minneskort i mobiler som saknar yttre kortplatser på sidorna. Men på A7 slipper jag bita mig i tungan av skräck. Bara in med en nagel i den synliga förskjutningen mellan skalet och chassit- och vips är det loss. Positivt.

Kameran då. Jovars, den fyller sin funktion, och motiv på nära håll blir fina bilder tack vara autofokus. Men zoomfunktionen är ryckig, eller rättare sagt så funkar den stegvis ut och in. Vi gissar att det saknas kraft för zoomfunktionen. Så vill man ha en perfekt bild måste man även flytta kameran från och till objektet.

Inte high-tech

Med detta sagt är inte A7 något för den som vill ha det absolut senaste och snabbaste. Operativsystemet, till exempel, är förra årets Android 7.0 och att öppna appar och skriva tar någon hundradels sekund extra tid. Full-HD skärmen är däremot snabb att svajpa och navigera. Det är heller inga problem med att kolla på videoklipp. 16M-färger och en upplösning på 1080×1920 pixlar räcker även gott för videosamtal.

Alcatel A7 är inte kapslad för att vara vatten– eller dammtät, men det är i ärlighetens namn inget problem. Jag känner att de stora tillverkarna använt sig av IP-kapsling huvudsakligen i marknadsföringssyfte och är egentligen ingen avgörande faktor för en normal jobbmobil. Dessutom minns jag fortfarande mina Nokia- och Ericssonmobiler från 90-talet som överlevde allt från ösregn till en halvtimmes ofrivilligt dopp i havet.

Mitt helhetsintryck av den här mobilen är huvudsakligen positivt och förstärks ytterligare av att tillverkarna tryckt i ett batteri på 4000 mAh. I och med den beskedliga prestandan och processorkraften räcker en laddning mycket länge.

Fakta

Fakta: Alcatel A7

Operativsystem: Android 7.0

Skärm: 5,5-tum FHD

Processor: OctaCore (4×1.5GHz + 4×1.0GHz)

Minne: 3GB RAM

Lagring: 32 GB internt + micro SD för max 128 GB

Kamera: 16MP huvudkamera med led-blixt – plus 8MP selfiekamera.

Data: GSM, 3G, LTE, GPRS, hspa, EDGE, wi-fi 802.11b/g/n

Anslutningar: Bluetooth 4.2, Micro USB, 3,5 mm. hörlursuttag, nfc, gps, a-gps

Batteri: 4 000 mAh

Mått: 153 x 76 x 9 mm

Vikt: 155 gram

Övrigt: Fingeravtrycksläsare, G-sensor, ljussensor, e-compass, gyro

Cirkapris: 2 290 kr.

 

Snittbetyg: 6,8

Prestanda: 6

Kvalitet och design: 7

Användarvänlighet: 9

Ljud och bild: 5

Prisvärde: 7

Senaste artiklarna

Kontoret

Samarbete

Whitepaper

Kontaktcenter

Karriär

Telekom idag

Telekom idag Premium

- för dig som behöver full koll på framtidens kommunikation. Nu med nya nischade nyhetsbrev för ditt intresseområde.