Tillgången på mobilnummer säkras

Mobilt Bara en femtedel av alla dagens möjliga mobilnummer är nu lediga. PTS har därför tagit fram en strategi för hur tillgången på lediga nummer ska kunna säkras.

Ungefär en miljon nya mobilnummer går det åt varje år i Sverige. Av de 50 miljoner nummer som idag finns i nummerserierna 070, 072, 073, 076 och 079 har PTS redan delat ut 40 miljoner till operatörerna så om inget görs kommer de lediga numren vara slut om bara tio år. För att inte hamna i en sådan situation har Post- och telestyrelsen, PTS, tagit fram en ny strategi för att säkra tillgången på lediga mobilnummer.

Det handlar om en flerstegsraket där den första åtgärden är att se över de nummer som redan delats ut till operatörerna. Därefter ska man utreda om man kan återanvända återlämnade nummerserier med utporterade nummer.

Längre fram kan det bli aktuellt att bland annat frigöra nummerserier som idag har andra användningsområden, till exempel 074 och 075 som nu används till personsökare respektive personliga nummertjänster. Men några sådana åtgärder kommer inte att göras förrän konsekvenserna utretts ordentligt uppger myndigheten.

Något som PTS menar kan påverka hur lång tid det faktiskt tar innan mobilnumren tar slut är att 0710-serien med tretton siffror efter blev tillgänglig för mobila bredbandsabonnemang under 2014. Det innebär att trycket på de vanliga mobila nummerserierna eventuellt kan bli något lägre framöver.

Senaste artiklarna

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Telekom idag

Telekom idag Premium

Nyhetstjänsten för dig som jobbar med professionell kommunikation. Nu med nya nischade nyhetsbrev för ditt intresseområde och utbildnings-tv.