Tio heta it-säkerhetstrender

Smarta mobila enheter, molntjänster och riktade attacker. Säkerhetsföretaget Sophos har sammanställt en lista över årets viktigaste trender och hot inom it-säkerhet.

Tio heta it-säkerhetstrender

Den som vill ligga steget före och hålla ett extra öga på vad som kan påverka företagets it under året kan kasta ett öga på följande topp-tio-lista från Sophos Security Threat Report 2012.

1. Sociala medier och webben

Cyberbrottslingarna lär fortsätta effektivisera sin skadliga kod och öka antalet attacker genom att utnyttja sociala medier och integrerade program.

2. Säkerhet innebär mer än Microsoft

Under de senaste 18 månaderna har skurkarna riktat många av sina angrepp mot Mac OS X och Adobe. Under 2012 och 2013 väntar fler riktade attacker mot icke-Windows plattformar.

3. Mobila enheter i fokus

Under 2011 såg vi en större mängd angrepp på framför allt Android – och fler är att vänta. Ansvariga för it-säkerhet måste ta itu med snabbt växande mobila plattformar, alla med en unik uppsättning av risker.

4. Nya webb- och nätverkstekniker

Våra webbtekniker genomgår intressanta förändringar, från html5 till ipv6. Dessa tekniker introducerar såväl nya spännande funktioner som nya attackvektorer.

5. Konsumerisationen

En slapphänt övergång till konsumentprodukter utan lämpliga kontroller kan orsaka problem för etablerade säkerhetsfunktioner. Cio:er kommer än en gång att få kämpa för att distribuera tillförlitliga säkerhetsåtgärder för it-miljön.

6. Mer hacktivism och riktade attacker

Datastölder, underrättelseinsamling och politiska skamgrepp. Under 2012 är tror Sophos att vi kommer att få se mer av riktade attacker, vilket i sin tur måste bli en prioriterad fråga för vissa företag och organisationer.

7. Fler dataregleringar och tuffare straff

Nya regler och hårdare påföljder för dataintrång blir spås bli en större angelägenhet för organisationer. Föreslagna lagar som USA:s Stop Piracy Act och EU:s dataskyddsdirektiv kommer att få stor inverkan på uppgiftsskydd och integritet.

8. Mobil betalningsteknik

Medan vi ivrigt inväntar en mer utbredd tillgång till bekväma betalningsalternativ via exempelvis nfc i mobila enheter lär cyberbrottslingarna vara minst lika angelägna om att lägga vantarna på dessa integrerade plattformar och våra pengar.

9. Molntjänster på modet

Vissa företag var långsamma med att anta molntjänster på grund av upplevd otrygghet, men nu har molnet fått ett uppsving. Det innebär att vi måste fokusera på att kryptera data verhelst den strömmar, inte bara skydda enheten eller nätverket.

10. Grunderna går fortfarande fel

Basics som lösenordsmanagering och koll på säkerhetsluckor som skurkar gärna riktar in sig på kommer att förbli en viktig utmaning för it-säkerheten. Men teknik som fil- och mappkryptering kan underlätta övergången till molntjänster och nya enheter.

Senaste artiklarna

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Telekom idag

Telekom idag Premium

Nyhetstjänsten för dig som jobbar med professionell kommunikation. Nu med nya nischade nyhetsbrev för ditt intresseområde och utbildnings-tv.