21 tips ska leda till hållbar digitalisering

digitalisering Säker datadelning och ökad innovationstakt – det blir resultatet om man följer råden från professor Björn Lundell.

21 tips ska leda till hållbar digitalisering

Björn Lundell, professor i datavetenskap vid Högskolan i Skövde, har tagit fram en rapport som innehåller 21 rekommendationer för hållbar digitalisering. Genom att följa tipsen kan man räkna med att stimulera innovation, undanröja konkurrenshinder och säkra hanteringen av data så att den lever upp till europeisk dataskyddslagstiftning.

Någonting är fel

Du är inloggad som prenumerant hos förlaget Pauser Media, men nånting är fel. På din profilsida ser du vilka av våra produkter som du har tillgång till. Skulle uppgifterna inte stämma på din profilsida – vänligen kontakta vår kundtjänst.
Telekom idag premium

Läs vidare – starta din prenumeration

  • Tillgång till vår digitala Premium-tjänst om professionell kommunikation.
  • Nischade nyhetsbrev för Professional och Contact Center.
  • Få tillgång till alla avsnitt i vår utbildnings-tv om Teams, SD-Wan och Chattbotar.
  • Sex papperstidningar om året med tydligt fokus på Telekom-branschens viktigaste frågor.
Redan prenumerant?

Rapporten har sitt ursprung i ett regeringsuppdrag som lämnades över till Vinnova i oktober 2021 av digitaliseringsminister Anders Ygeman. Man såg ett behov av att kartlägga och analysera behovet av utvecklingsinsatser för datadelning eftersom forskning och tillämpningar inom områden som kryptering och artificiell intelligens utvecklas i rask takt.

Risk för inlåsningseffekt

Enligt rapporten riskerar EU:s egen strategi för hantering av data att medföra inlåsningseffekter och att försvåra datadelning.

– Rapporten identifierar vikten av att etablera öppna ekosystem, där intressenter använder format som implementerats i öppen programvara för att representera data, som en nödvändig förutsättning för att kunna realisera EU:s vision, säger professor Björn Lundell.

Förutsättning för god databehandling

– Vi presenterar 21 konkreta rekommendationer för att etablera datasuveränitet och en hållbar digitalisering. Genom att följa rekommendationerna ges enskilda beslutsfattare goda förutsättningar att undvika interoperabilitetsproblem och oönskade inlåsningseffekter, vilket är en förutsättning för en god databehandling, säger Björn Lundell.

Rapporten och de 21 råden kommer att presenteras på den kommande konferensen Hållbar digitalisering 2022.

Senaste artiklarna

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Telekom idag

Telekom idag Premium

Nyhetstjänsten för dig som jobbar med professionell kommunikation. Nu med nya nischade nyhetsbrev för ditt intresseområde och utbildnings-tv om aktuell teknik.