Från fysiska, till telefon och nu video. Tack vare teknik har möten på förhållandevis kort tid gått från att vara något som krävde platsnärvaro – till att vara helt digitalt. I dag har vi verktyg som gör att vi kan samla förmågor globalt – utan att behöva lägga en enda minut på resande.
Men med den fantastiska flexibilitet som det innebär att kunna ha videomöte varhelst man vill – så kommer det även en hel del risker. Den oförsiktige kan enkelt avlyssnas eller spelar in och på så sätt läcka känslig information omedvetet.
Och för att göra oss medvetna om riskerna har Internetstiftelsen lagt ut ett inlägg som belyser detta. För vissa kanske det här är gamla nyheter, men för många som nyss hemförlovats i coronapandemin är säkerhetsvanan inte på topp.
Så vad ska man akta sig för? I inlägget skriver Internetstiftelsen att man ska vara aktsam för inbjudningslänkar. Eftersom videokonferenstjänster ökat enormt nu i karantänstider så utnyttjar bedragare det. De skapar bluffdomäner med namn som påminner om de populära tjänsterna som exempelvis Zoom. Målet de har är att försöka komma över lösenord och användarnamn.
För att undvika problemet – bjud inte in via mail utan använd samarbetsplattformar eller chattappar.
”Installera aldrig nått på uppmaningar från andra”
Applikationer är även det något man ska tänka sig för innan nedladdning. Numera fungerar många tjänster direkt i en webbläsare, så om du får en uppmaning i ett inbjudningsmail – var försiktigt.
– En god tumregel är att aldrig installera applikationer på uppmaning av någon annan. Om du blir uppmanad att installera en applikation för att använda en tjänst bör du själv leta upp applikationen på den officiella nedladdningssidan. Då är du säker på att få den riktiga och skadeprogramsfria versionen, förklarar Björn Appelgren, projektledare på Internetstiftelsen.
Skydda möten från obehöriga är även något man ska göra. Tidigare i år har det rapporterats om flertalet fall av så kallad ”zoombombning” där icke önskvärda personer saboterar möten. Ett enkelt sätt att skydda säg är att sätta ett lösenord för deltagande. I de fall man vill gå steget längre finns det ofta en så kallad lobby där inbjudna samlas – och mötesledaren sedan kan släppa in.
Den fjärde och sista risken som Internetstiftelsen tar upp handlar om risken för inspelning. Alla de stora videokonferenstjänsterna har funktioner för att spela in vad som sägs. Tanken är att funktionen ska kunna användas för att de som inte kan delta – även får information. Detta har dock en baksida – inspelningen kan komma på villovägar.
Utöver vidoekonferenstjänstens egna inspelningsfunktion har många andra program ljud/skärminspelning – och det läska här är att det kan göras utan att övriga mötesdeltagare vet om det.
De här fyra är absolut viktiga att ha i åtanke både nu, men även efter pandemin ebbat ut.