Håll dig uppdaterad med vårt kostnadsfria nyhetsbrev

Varje vecka får du en sammanfattning av de senaste nyheterna direkt till din inkorg.

Registrera dig

Tjänst ska ge enklare tillgång till stadsnät

Stadsnät Stadsnätsföreningen moderniserar sin hyresportal, Cesar vilket ska göra processen att hyra fiberkapacitet enklare och snabbare.

Över 50 procent av fiberinfrastrukturen i Sverige är en del av stadsnäten och kapaciteten hyrs ut till såväl privatpersoner och företag som till operatörer som behöver anslutningar för mobilbasstationer eller för att leverera tjänster till sina kunder. När det gäller operatörerna tecknar de ett stort antal liknande avtal och de behöver ett effektivt sätt att både beställa nya anslutningar och se på vilka platser näten faktiskt är utbyggda.

Sedan ett antal år tillbaka har Stadsnätsföreningen haft den grundläggande branschtjänsten Cesar där operatörerna kunnat teckna standardiserade avtal och göra förfrågningar. Portalen har nu moderniserats med webbaserade kartor som direkt visar aktuell nätutbyggnad och tillgänglig kapacitet samt möjlighet att direkt få kostandsförslag på eventuell nybyggnation där befintligt nät saknas.

– Det är bra att vi nu kan göra stadsnäten mer konkurrenskraftiga genom att förenkla och effektivisera deras affärer, säger Svenska Stadsnätsföreningens vd Mikael Ek.

Utvecklingen av Cesar2 har tagit nästan två år och genomförts av företaget Digpro Solutions.

– Kravställningen från Svenska Stadsnätsföreningen har varit utmanande. Cesar2 är en fantastisk möjlighet för oss att visa telekommarknaden styrkan med att kombinera maskineriet bakom geografiska inventariesystem med processhantering. Vi är helt övertygade om att tjänsten kommer att revolutionera sättet hur man gör affär med infrastruktur, säger Jonas Jacobsson, vd för Digpro Solutions.

Telekom idag

Telekom idag Premium

- för dig som behöver full koll på framtidens kommunikation och telekombranschen.
Just nu begränsat erbjudande!

Gratis nyhetsbrev!

De viktigaste nyheterna direkt i mejlen. Helt kostnadsfritt!
Skickar begäran
Jag godkänner att Telekomidag sparar mina uppgifter