Tomas Flodin om kommande stegen i SD-Wan-utvecklingen

Nätverk I de säkra nätverken styrs trafiken optimalt till datacenter och molntjänster. Här berättar Tomas Flodin på Telenor om hur SD-Wan utvecklas framgent.

Tomas Flodin om kommande stegen i SD-Wan-utvecklingen

De var först med en lansering bland de stora operatörerna – och Tomas Flodin är produktägare av SD-Wan på Telenor. Han berättar att intresset från de svenska kunderna började ta fart rejält för 3-4 år sedan då allt fler förstod vad konceptet gick ut på.

Någonting är fel

Du är inloggad som prenumerant hos förlaget Pauser Media, men nånting är fel. På din profilsida ser du vilka av våra produkter som du har tillgång till. Skulle uppgifterna inte stämma på din profilsida – vänligen kontakta vår kundtjänst.
Telekom idag premium

Läs vidare – starta din prenumeration

  • Tillgång till vår digitala Premium-tjänst om professionell kommunikation.
  • Nischade nyhetsbrev för Professional och Contact Center.
  • Få tillgång till alla avsnitt i vår utbildnings-tv om Teams, SD-Wan och Chattbotar.
  • Sex papperstidningar om året med tydligt fokus på Telekom-branschens viktigaste frågor.
Redan prenumerant?

Det är säkra nätverk där trafiken styrs optimalt till datacenter och molntjänster. Men SD-Wan är ingen satt standard, vilket innebär att det har varit fritt fram för marknadens aktörer att sätta sin definition. Därmed blir det också lite svårare att definiera hur vägen framåt ser ut.

 

Ska gå snabbt att sätta upp

Men från att SD-Wan mer har fokuserat på kontoren och andra verksamhetsställen, och företagen tidigare har kopplat upp hemmajobbarna med traditionella vpn-klienter – vill man nu ha en bredare lösning med fler säkerhetskomponenter.

– De ska vara skalbara, lättare att förvalta och snabbare att sätta upp. Sedan ser vi också att hela lösningen med SD-Wan blir mer molnbaserad med virtuella instanser. Ju mer kunden använder tjänsten i molnet så måste också säkerhetsfunktionerna även finnas i molnet, säger Tomas Flodin till Telekom idag.

60-70 procent av Telenors SD-Wan-kunder har även köpt SD-Branch, det vill säga Lan/wifi som en integrerad del av SD-Wan-lösningen. Många har också börjat titta på ZTNA – zero trust network access. Man vill gå över från mer traditionell remote access till att tillföra ett ökat skydd av nätverket oavsett var man är – och med ZTNA kan man göra detta.

– Och när Lan/wifi-teknologierna utvecklas så utvecklas ju även SD-Wan åt det hållet. Man kan se till att det finns mer intelligens ute på kontoren för att man ska kunna utföra fler säkerhetsfunktioner där. Det är det som handlar om edge, säger han.

 

Sase en naturlig del

Tomas anser också att Sase (secure access service edge) är en naturlig del av SD-Wan, där man kombinerar Wan-tjänsterna med molnbaserade säkerhetsfunktioner. Det här en rörelse som SD-Wan går mot.

– Det pågår också en utveckling mot att man kommer att använda 5g-teknologin smartare tillsammans med SD-Wan – för att skruva upp prestandan och göra konnektiviteten som en naturlig integrerad del av SD-Wan-nätverket, Att kunna använda nästa generations 5g, det som kallas för network slicing, och bygga in SD-Wan:s säkerhetsfunktioner mer i 5g-nätet. Så där kommer utvecklingen av 5g och utvecklingen av säkra nät som SD-Wan att gå hand i hand framåt, säger Tomas.

Sett till bärardelen så väljer 90 procent av bolagets kunder att också köpa konnektiviteten av Telenor, men Tomas understryker att det ändå finns frihet att välja vem man vill för konnektiviteten.

 

Gränsen helt utsuddad

Hotbilden och trafikflödena förändras snabbt, och enligt Tomas saknar många företag kunskap om de säkerhetsfunktioner som finns. Han anser att kunden ofta behöver någon att hålla i handen, och alla som levererar SD-Wan kommer att behöva mycket kompetens inom networking, säkerhet, 5g och konnektivitet.

– Tidigare hade it-avdelningarna kontroll över vilka applikationer och devices som anslöts till nätverket. Då fanns det en tydlig gräns för vad som var innanför det säkra nätverket och vad som var utanför – den gränsen är helt utsuddad i dag. Om partners eller medarbetare ansluter sig med enheter som man inte har kontroll över så krävs det en kontroll där. Och om verksamheten hittar ett nytt arbetssätt så hittar man ett nytt verktyg eller applikation som ska stödja det arbetssättet – som plötsligt börjar användas utan att man har koll på vad det medför. Allt det gör att man kanske inte hänger med riktigt, säger han.

 

Mycket går mot SaaS

Övergången mot molnet driver riktningen, och väldigt mycket går mot SaaS – software as a service.

– Givetvis kan du köpa hårdvara och sätta upp SD-Wan och hela it nätinfrastrukturen själv, men vi ser ju också en utveckling mot att allt fler kunder som tidigare kanske ägde sina routrar och brandväggar går över till att köpa SD-Wan, Lan/wifi som en tjänst, säger han.

Det innebär att företaget slipper hänga med i alla svängar kring vilka plattformsleverantörer man ska välja, Man betalar en månadsavgift och kan enkelt hantera nätverket och öka sin kapacitet.

– Antalet applikationer ökar, det förändrar arbetssätten och jag tror att många it-organisationer känner att de behöver ägna mer fokus åt verksamhetens förutsättning för att bli en duktig beställare/upphandlingsorganisation och jobba med governance snarare än att bli experter på nätverksteknologier och hur du realiserar säkerheten. Att snarare vara medveten och göra riskanalyser utifrån sin verksamhet för att sedan ställa krav på tjänsteleverantörerna, säger Tomas Flodin.

Senaste artiklarna

Telekom idag

Telekom idag Premium

Nyhetstjänsten för dig som jobbar med professionell kommunikation. Nu med nya nischade nyhetsbrev för ditt intresseområde och utbildnings-tv om aktuell teknik.