Total Apple-dominans hos europeiska företag

En färsk rapport från mdm-leverantören Zenprise visar att europeiska företag i ett globalt perspektiv är de största Iphone-älskarna.

Total Apple-dominans
hos europeiska företag
Zenprise

Genom att analysera data från sin molntjänst för mobile device management har Zenprise kommit fram till att Apples operativsystem Ios finns i hela 67 procent av alla mobila enheter som deras europeiska företagskunder rullat ut det senaste kvartalet. Det ger Apple ett enormt försprång i förhållande till Androids 28 procent av utrullade enheter.

Det gör att Apple till och med har en större dominans i Europa än i hemlandet USA där 56 procent av enheterna är en Iphone eller Ipad jämfört med 36 procent Android-enheter.

Asien åt annat håll

I Asien är förhållandet det motsatta till det i Europa, det vill säga en stor dominans för Android med 65 procent av de utrullade enheterna. Zenprise tror dock själva inte riktigt att den siffran är helt representativ eftersom de har ett antal riktigt stora kunder i Asien som valt att standardisera på Android vilket snedvrider statistiken.

Övriga system på marknaden står för en för en försvinnande liten andel av enheterna hos Zenprise-kunderna: I Europa står Windows Mobile för fyra procent och Symbian för en procent av enheterna.

Ökande krav på säkerhet

Förutom vilka operativsystem som används ger rapporten en intressant inblick i hur företagen agerar när det gäller mobilsäkerhet och personalens app-användning.

Till 54 procent av enheterna är det kopplat ett krav på att brukaren ska ha satt ett lösenord, vilket är 10 procentenheter högre än bara ett kvartal tidigare. Allt fler företag väljer också att begränsa tillgången till vissa funktioner eller appar. 34 procent av enheterna hade minst en sådan begränsning kopplad till sig.

Populäraste apparna att svartlista och därigenom neka användarna tillgång till var tillsammans med Googles och Apples appbutiker bland annat Angry Birds, Facebook, Dropbox, Skype och Twitter. Samtidigt hör ironiskt nog både Skype och Dropbox till de applar som många företag valt att vitlista.

Flera av de hos vissa företag ej önskvärda apparna ligger också på topplistan över de som aktivt distribueras till användarna via de interna appbutikerna. Men den allra mest populära applikationen hos Zenpriseanvändarna är Citrix Receiver som används för att nå virtuella företagstillämpningar.

Senaste artiklarna

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Telekom idag

Telekom idag Premium

Nyhetstjänsten för dig som jobbar med professionell kommunikation. Nu med nya nischade nyhetsbrev för ditt intresseområde och utbildnings-tv.